POVIJESNI POSJET: Obama pozvao na svijet bez nuklearnog oružja

wiki

Prije 70 godina SAD je bacio atomsku bombu na Hirošimu.

Američki predsjednik Barack Obama u svojem je emotivnom govoru, tijekom povijesnog posjeta Hirošimi pozvao na “svijet bez nuklearnog oružja”.

“Možda i ne možemo eliminirati ljudski kapacitet da činimo zlo, pa nacije i savezi koje smo osnovali moraju posjedovati sredstva za obranu. Ali među tim nacijama, poput moje koje posjeduju nuklearno oružje, moramo pronaći hrabrosti za pobjegnemo od logike straha i da ganjamo svijet bez istog. Možda ovaj cilj nećemo realizirati dok sam ja živ, ali ako budemo uporni možemo smanjiti mogućnost katastrofe.” rekao je publici u kojoj su bili i japanski premijer i preživjeli katastrofalnog nuklearnog napada, piše Independent.

Obama je prvi američki predsjednik koji je posjetio Hirošimu nakon bombardiranja 1945.godine. Atomska bomba koju je SAD bacio na ovaj grad ubila je 140.000 ljudi prilikom same eksplozije, ali i radijacije nakon. Barack Obama osvrnuo se na taj nesretni događaj riječima: “Prije 71 godinu, na sunčano jutro, bez ijednog oblačka, smrt se spustila s nebesa i cijeli svijet se promijenio.” Nastavio je u istom tonu opisivajući događaje tog kobnog jutra, “Bljesak svjetla i vatreni zid uništili su ovaj grad i pokazali da čovječanstvo posjeduje sredstva da uništi sebe samo.” Zapitao se zašto su posjetili Hirošimu i rekao da su tamo kako bi odali počast poginulima. U govoru se prisjetio i Japanaca, muškaraca, žena i djece, Korejaca i Amerikanaca koji su poginuli tog dana.

Obama se ipak nije ispričao za Trumanovu odluku da baci nukleranu bombu na Hirošimu, ali odao je počast poginulima, a družio se i s preživjelima. U memorijalnom parku položio je i vijenac.

Japanski premijer, Shinzo Abe rekao je kako ovaj posjet otvara novo poglavlje u pomirbi dvije nacije, te da se tragedija koja se desila nikada ne smije ponoviti. Dodao je i kako su i on i Obama odlučni u realizaciji svijeta bez nuklearnog oružja, bez obzira na to koliko će to biti teško.

>>>OBAMA UKIDA EMBARGO: Normaliziraju se odnosi SAD-a i Vijetnama


Komentari