Pojava novog soja normalna je etapa evolucije virusa! Razlikuje se u brzini širenja, no sadašnje cjepivo bi ga trebalo pokriti

Ilustracija, foto:pexels

Virus se širi nešto brže nego je to bio slučaj s prethodnim sojem, no pojavom novog soja koronavirusa, smatra Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pandemija nije izvan kontrole.

“Imali smo R0 (stopu reprodukcije virusa) puno višu od 1,5 pa smo ju stavili pod kontrolu. Ova situacija nije dakle u tom smislu izvan kontrole”, rekao je dužnosnik za hitna stanja WHO-a Michael Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi.

Po WHO-u, osoba koja se zarazi novim sojem koronavirusa prosječno zarazi 1,5 drugih ljudi, dok je taj broj u Britaniji za ranije poznate varijante virusa 1,1.

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, rekla je da novi soj koronavirusa iako je zarazniji ne uzrokuje teže oblike bolesti niti više smrtnih slučajeva, pozivajući se na britanske analize.

WHO je također objavio da uskoro očekuje više detalja o mogućem utjecaju novog visokozaraznog soja koronavirusa, dok je niz zemalja zatvorio granice za putovanja iz Britanije zbog straha od njegovog širenja. Istaknuli su također kako je novi soj evidentiran u Britaniji, ali i Australiji, Islandu, Italiji, Nizozemskoj, a nekoliko je slučajeva zabilježila i Danska.

Osim toga, javljaju, pojava novog soja normalna je etapa u evoluciji pandemije.

“Moramo pronaći ravnotežu. Vrlo je važna transparentnost, vrlo je važno reći javnosti kako stvari stoje, ali je važno prenijeti i informaciju da je ovog normalna etapa evolucije virusa”, tvrdi Ryan.

WHO dodaje da bi cjepivo razvijeno kako bi se zaustavila pandemija covida-19 trebalo pokriti i novi soj, ali se trenutno vrše provjere kako bi se provjerila točnost te tvrdnje.

Komentari