Plavetne sjenice, šarene ptičice koje obitavaju i u nas, ugibaju od misterioznog virusa koji uzrokuje respiratorne probleme

Foto: Pixabay

Tisuće plavetnih sjenica zaraženo je novom misterioznom bolešću, a najveći dio nalazi ih se u zapadnoj Njemačkoj. Iz Njemačke su istraživačkim grupama izvijestili o čak 11 tisuća zaraženih ptica, s tim da ih je dio od bolesti uginuo.

Njemačka grupa za zaštitu ptica javlja kako ptice imaju respiratorne probleme, ne jedu, a otpada im i perje, a prema prvim testovima, boluju od bakterijske infekcije Suttonella Ornithocola, prenosi Jutarnji list. 

Stručnjaci navode i kako plavetne sjenice nisu selice te ne putuju daleko, što bi moglo doprinijeti smanjenju zaraze, a prepoznatljive su po azurnoplavom perju na leđima i kapi na glavi.

Trbuh plavetne sjenice sumporasto je žut s tamnom prugom, glava bijela s crnom prugom oko očiju, a kljun joj je crn, tanak i kratak. Plavetna sjenica relativno je mala, a osim u Njemačkoj, obitava i u Velikoj Britaniji.

U Hrvatskoj, plavetne sjenice žive u listopadnim i miješanim šumama cijele Hrvatske, ali dolaze i u parkovima, voćnjacima, vrtovima.


Komentari