Pfizer planira booster dozu za djecu od šest mjeseci do pet godina

Cijepljenje protiv hripavca i drugih zaraznih bolesti je i dalje najučinkovitija zaštita novorođenčadi (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Farmaceutska kompanija Pfizer započet će s testiranjem Covid-19 booster cjepiva na djeci u dobi između šest mjeseci i pet godina starosti, nakon što su otkrili da manja doza tog cjepiva možda ne pruža dovoljno zaštite toj najmlađoj dobnoj populaciji.

Iz Pfizera su u četvrtak ovog tjedna najavili da će započeti s testiranjem treće doze cjepiva na najmlađoj djeci najmanje dva mjeseca nakon primanja druge doze. Pfizer time želi pružiti visoku razinu zaštite od Covid-19 toj najmlađoj dobnoj skupini, piše Zimo.

Pojasnili su da najmanja, takozvana “doza za bebe” njihovog cjepiva koju primaju djeca starosti ispod pet godina nije dovoljno učinkovita za dobnu skupinu od dvije do pet godina starosti.

Doziranje cjepiva različito je različite dobne skupine djece koje su uključene u novu studiju. Djeca u dobi između pet i 12 godina starosti primila su dvije doze cjepiva u količini od 10 mikrograma, što čini jednu trećinu pune doze za odrasle po cjepivu. Djeca mlađa od pet godina primila su doze cjepiva od tek tri mikrograma.

Iz Pfizera isto tako kažu da prilikom testiranja nije bilo nikakvih sigurnosnih problema po zdravlje djece s cjepivom te ističu da će tražiti hitnu autorizaciju novog režima od tri doze za najmlađe već iduće godine, ako se novo testiranje pokaže uspješnim.

Pfizerova najava stiže nakon što je američki Centar za kontrolu i sprječavanje bolesti (CDC) izvijestio o osam slučajeva miokarditisa, potencijalno opasne upale srca, kod djece u dobi između pet i 11 godina starosti nakon što su ta djeca primila njihovo cjepivo.

Od studenog mjeseca u SAD-u djeca starija od pet godina isto tako su uvrštena u dobnu skupinu koja može primiti Pfizerovo cjepivo protiv Covid-19. Amerikanci stariji od 16 godina isto tako mogu primiti i treću dozu cjepiva, odnosno takozvanu booster dozu. Svi stariji od 18 godina u SAD-u mogu primiti booster doze cjepiva još i od Moderne te Johnson&Johnsona.


Komentari