U PET SATI TRI RAZORNA POTRESA U ITALIJI: Velik broj ozlijeđenih, jedna osoba smrtno stradala, grad je u ruševinama (FOTO)

FOTO: Twitter

Nakon prvog potresa jačine 5.4 po Richteru koji je jučer u 19.11 sati zatresao Italiju s epicentrom u Vissu u Macerati, zemlju su pogodila još dva potresa, piše Corriere della Sera.

Drugi je zabilježem u 21.18 sati, a izmjerena mu je magnituda od 5,9 po Richteru. Potom, u kasnim večernjim satima, dolazi i do trećeg potresa – u 23.42 sati zabilježen je potres od 4,6 po Richteru.

Također, zemlja se dugo tresla u Rimu, L’Aquili, Friuliju, Venetu, a osjetilo se čak i u Austriji i Hrvatskoj.

Smrtno je od infarkta stradala 73-godišnja žena, a više je osoba lakše ozlijeđeno. Prema neslužbenim informacijama, jedno dijete je u kritičnom stanju.

Iz javnih službi na građane apeliraju da ne izlaze na ulicu ukoliko stvarno ne moraju.

Škole su zatvorene

U tijeku je provjera javnih zgrada. Škole su zatvorene, a pokrenuta je i inspekcija bolnica u pogođenim područjima. U sljedećim mjestima danas se neće održati nastava: Macerata, L’Aquila, Camerino, Assisi, Bastia Umbra, Terni, Rieti, Ascoli Piceno, Perugia, Teramo, Castelli, San Sepolcro (Arezzo), Sora, Ceprano,Fontechiari, Monte san Giovanni Campano i Castelliri.

Talijanski mediji javljaju kako je Ussita posebno teško pogođena te kako je sva u ruševinama. Talijanski premijer Matteo Renzi sinoć je odgodio gostovanje na talijanskoj televiziji zbog potresa.

Talijanski mediji pišu kako je, uz tri velika, zabilježen i niz manjih potresa.

FOTO: Reuters Tv
FOTO: Reuters Tv

Zabilježili 18 manjih potresa iza 23 sata

Uz tri velika potresa, zabilježen je potres jačine 3,0 po Richteru u 19.55 sati te još jedan jačine 3,4 po Richteru u 20.39 sati. Jučer je do 23 sata talijanska Seizmička mreža Nacionalnog instituta geofizike i vulkanologije zabilježila ukupno 60 manjih potresa u središnjoj Italiji. Iza 23 sata zabilježeno je čak 18 potresa jačih od 3,0 po Richteru.

“Ima jako puno ruševina, nemamo potvrđene informacije o žrtvama, no bili smo u potpunom mraku, kiša je pljuštala, a tada je došlo do novog potresa”, rekao je gradonačelnik mjesta Castelsantangelo sul Nera, Mauro Falcucci, koji je istaknuo da je velik broj zgrada uništen.

Jesu li takvi razorni potresi mogući u Zagrebu?

Podsjećamo, već smo ranije razgovarali sa seizmologom kada je u Italiji prije dva mjeseca došlo do raznog potresa.

Seizmolozi smatraju da zbog potresa u Italiji Hrvatskoj ipak, srećom, ne prijete slične katastrofe, ali ne isključuju mogućnost razornih potresa. No, što se tiče Zagreba, gdje je kroz godine bilo dosta potresa visokih magnituda, ovdje su takve situacije još više moguće.

“Što se zagrebačkog područja tiče, predviđamo da bi se ovdje mogli dogoditi potresi oko 6,2 ili 6,3 po Richteru. Zagreb je puno gušće naseljeno područje nego što je to Amatrice gdje se potres dogodio, stoga bi, naravno, posljedice mogle biti puno gore zbog većeg broja ljudi i većeg broja objekata. Potresi tih magnituda rade štetu i razaraju lošije građene objekte, odnosno starije objekte ili loše pregrađene armiranobetonske objekte. Da se ovo dogodilo u Japanu, gdje se ciljano gradi protupotresno, tamo se ne bi srušili objekti. Nažalost, mi imamo stare zgrade i one bi pretrpile oštećenja, no nije pametno predviđati kakva.”, objasnio nam je Tomislav Fiket, dežurni seizmolog Hrvatskog seizmološkog saveza (dio Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta).

Nažalost, u seizmologiji je teško predvidjeti potrese, a pitanje je hoće li to ikad biti moguće.

FOTO: Reuters TV
FOTO: Reuters TV


Komentari