Papa Franjo, sretan rođendan! EVO PAR SITNICA IZ NJEGOVA ŽIVOTA KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

Facebook/Papa Franjo

Papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve od 2013. godine rođen je 17. prosinca 1936. godine u Buenos Airesu kao Jorge Mario Bergoglio.

Rođen je u obitelji s petero djece, a roditelji su mu bili talijanski imigranti, tako da ima i argentinsko i talijansko državljanstvo. Diplomirao je kemijsku tehnologiju, no poslije se odlučio za svećenički poziv te stupio u bogosloviju. Sveti Ivan Pavao II. imenovao ga je 20. svibnja 1992. pomoćnim biskupom Buenos Airesa, a 27. lipnja iste godine primio je u katedrali u Buenos Airesu biskupski red po rukama kardinala Antonija Quarracina.

Nadbiskupom koadjutorom Buenos Airesa imenovan je 3. lipnja 1997., a 28. veljače 1998., nakon smrti kardinala Qarracina, naslijedio ga je u nadbiskupskoj službi. Kao nadbiskup putovao je javnim prijevoznim sredstvima, a umjesto biskupske palače, stanovao je u iznajmljenom stanu, te si je zaslužio nadimak “kardinal siromašnih”. Govori latinski, španjolski, talijanski, a služi se i njemačkim, francuskim i engleskim jezikom. Poznat je i kao dobar kuhar, ljubitelj opere, prijatelj grčke klasike, Shakespearea i Dostojevskoga te kao dobar plivač.


Komentari