Papa Franjo najavio promjenu crkvenog stajališta o nuklearnom oružju

EPA/HEIN HTET

Papa Franjo u subotu je pozvao svjetske vođe da se udalje od mogućnosti uništavanja čovječanstva, istaknuvši da neki od njih imaju “iracionalan” odnos prema nuklearnom oružuju. 

Papa je to rekao novinarima u zrakoplovu kojim se vraćao u Rim nakon posjeta Mijanmaru i Bangladešu koji je protekao u znaku krize s izbjeglicama Rohindžama koja je pogodila obje zemlje.

U svojem govoru prošloga mjeseca, papa je rekao da je spreman službeno postrožiti desetljećima staro crkveno učenje da je posjedovanje nuklearnoga oružja kao sredstva za odvraćanje prihvatljivije ako je krajnji cilj njegovo uništenje.

U govoru 10. studenoga papa je rekao da bi se sada trebalo osuditi već i samo posjedovanje nuklearnog oružja jer se čini da svjetski vođe nemaju volje smanjiti njihov broj. Papu su u zrakoplovu pitali što ga je potaknulo da razmatra mogućnost promjene službenoga crkvenoga stajališta i posebno, što misli o razmjeni oštrih izjava između američkoga predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskoga čelnika Kim Jong Una.

“Promijenila se iracionalnost (ponašanja prema nuklearnom oružju)”, odgovorio je papa. “Našli smo se na granici”, rekao je. O tome bi se moglo raspravljati, ali moje je mišljenje, uvjerenje, da smo dosegli granicu (moralne) opravdanosti posjedovanja i uporabe nukleadnog oružja”, rekao je.

“Zašto? Jer se danas, s takvim nuklearnim arsenalom, izlažemo opasnosti da uništimo čovječanstvo, ili u najmanju ruku veći dio čovječanstva”, rekao je.

Papa je u prošlosti govorio da bi treća zemlja morala pokušati dovesti SAD i Sjevernu Koreju do dogovora te je obje zemlje pozvao da smire retoriku i prestanu razmjenjivati uvrede. “Došli smo do ruba, a budući da smo došli do ruba, pitam se… Je li danas opravdano imati nuklearne arsenale takve kakvi jesu, odnosno nije li se, da bi se sačuvalo čovječanstvo, potrebno okrenuti?”

Južna Koreja priopćila je u petak da je SAD bio u dometu najnovije sjevernokorejske pokusne rakete, ali Pyongyang tek mora dokazati da je svladao ključnu raketnu tehnologiju. Nakon tog testa SAD je upozorio da će sjevernokorejsko vodstvo biti potpuno uništeno izbije li rat, što je izazvalo oštre kritike Rusije.


Komentari