OVO JE LICE FRANCUSKOG KRVNIKA: Izveli obred na arapskom, a zatim svećeniku prerezali grkljan

Facebook

19-godišnji Adel Kermiche već je otprije poznat policiji nakon što se pokušao priključiti ekstremistima Islamske države. U vrijeme napada nosio je elektroničku napravu za praćenje.

Islamska država preuzela je odgovornost za strašan zločin koji je zaprepastio mještane gradića Saint-Etienne-du-Rouvray u Francuskoj. Dvojica naoružanih muškaraca upala je u crkvu nakon mise i krvnički ubila svećenika. U crkvi su u to vrijeme bile i dvije časne sestre te dva vojnika, pišu lokalni mediji. Francuska policija na kraju je usmrtila obojicu napadača.

Jedan napadač identificiran je kao 19-godišnji Adel Kermiche. Francuskoj policiji već je otprije poznat nakon što je čak dva puta prošle godine pokušao pobjeći u Siriju i pridružiti se ekstremistima Islamske države. Prvi put je uhićen 2015. godine u Njemačkoj, a već u ožujku ove godine ponovno je završilo u zatvoru, ovaj put u Francuskoj. Nekoliko mjeseci kasnije pušten je na slobodu, a u vrijeme napada nosio je elektroničku napravu za praćenje.

Facebook
Facebook

Teško je za vjerovati da bi ovo dječačko lice bilo sposobno počiniti ovakav zločin, ali 19-godišnjak je navodno ideju za priključivanje ISIL-u dobio nakon videa koji je pogledao na internetu. Njegov napad bio je inspiriran terorističkim napadima koji su za Francusku postali gotovo svakodnevni. Naime, prije tek nekoliko dana u strašnom pokolju u Nici smrtno je stradalo 84 ljudi, dok ih je ozlijeđeno više od 100.

Jedna od svjedokinja za BBC opisala je što se zapravo događalo tog kobnog utorka. “Nakon što su ušli u crkvu pomislila sam to je to, s nama je gotovo. Vikali su: Vi, kršćani – vi ste ubojice. Sa sobom su imali lažnu eksplozivnu napravu pokrivenu aluminijskom folijom. Najprije su prisili oca Jacquesa da klekne i zatim mu prerezali grkljan”, kaže šokirana sestra. Napadači su u crkvi kod oltaru također izveli obred na arapskom jeziku.

AFP/BBC
AFP/BBC

Stanovnici francuskog gradića u velikom su šoku nakon ubojstva njihovog svećenika Jacquesa Hamela. Opisuju ga kao predanog i požrtvovnog svećenika koji bi bez imalo dvojbe odmah dao svoj život za druge, prenosi BBC. Francuski istražitelji još uvijek rade na identifikaciji drugog napadača.


Komentari