Od ponoći je zatvorena BALKANSKA RUTA, prolaz samo za one s vizom

Facebook

Takozvana balkanska izbjeglička ruta od ponoći je nepropusna.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak navečer pravila po kojima će od ponoći u Sloveniju moći ulaziti državljani iz trećih država nečlanica Europske unije, a znače zapravo prekid dosadašnjeg propuštanja ilegalnih migranata bankanskom rutom temeljem dogovora EU koji omogućuje spašavanje Schengena i uklanjanje unutarnjih ograda.

Tako Slovenija od ponoći propušta samo strance s valjanim dokumentima uz koje će državljani zemalja izvan EU-a morati priložiti schengensku vizu, pišu 24sata.

No Slovenija neće u cijelosti onemogućiti podnošenje zahtjeva za azil iako je nedavno pooštrila zakon koji se odnosi na međunarodnu zaštitu jer i dalje ispunjava minimalne europske standarde za azil, europske zakone za to područje i vlastiti ustav.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je kako od ponoći i Hrvatska mijenja pravila. I na naš teritorij mogu samo ljudi s valjanim putnim ispravama.

-“Ovdje je bitno prepoznati tu poziciju Hrvatske, da težište krize, odnosno težišni problemi koji mogu proizaći iz ove odluke, su koncentrirani na makedonsko-grčkoj granici. Tu istinu sada može biti problem. Ali Hrvatska je u prethodnom periodu napravila neke ključne poteze koji su omogućili tampon zonu koja omogućuje komociju da možemo reagirati konkretnije. Na našim granicama mi nećemo posezati ni za kakvim vanrednim mjerama. Međutim, spremni smo reagirati”, kazao je Orepić za RTL Direkt i dodao kako će granica Europe biti na makedonsko-grčkoj granici i ‘mi ćemo poštivati odluke koje su donesene’.

Za kraj je poručio da građani Hrvatske mogu biti mirni jer je Vlada spremna na za sve mogućnosti.


Komentari