NAJZELENIJA ZEMLJA SVIJETA: Do 2025. Norveška će zabraniti prodaju svih automobila na fosilna goriva

pixabay.com

Norveška “ganja” svoj cilj da postane jedna od ekološki najprogresivnijih zemalja. 

Norveška će do 2025. zabraniti prodaju automobila na fosilna goriva. U izvještajima se navodi kako su političari s obje strane  uspjeli doći do konkretnih odluka o projektu čiji je cilj da 100% norveških automobila u narednih deset godina vozi na “zeleni pogon”, piše Independent.

Bilo bi vrlo značajno da ovaj prijedlog prođe jer ogroman dio norveških prihoda dolazi od njihove petrolejske indrustrije. Ovaj izvještaj dolazi nakon odluke da će Norveška postati prva zemlja koja će se posvetiti cilju da u potpunosti prestane s deforestacijom šumskih površina.

Ako ova mjera zaživi bit će to još ambiciozniji pothvat od onog kojeg su predlagali norveški laburisti. Naime, oni su do 2030. htjeli zabraniti prodaju dizelskih i benzinskih automobila. Osim ovoga, četiri vladajuće stranke donjele su i zakon o novom, klimatskom porezu na električnu energiju. U Norveškoj već 24% automobila je na električni pogon, a osim što je ova zemlja ogroman proizvođač električne energije, 99% proizvedene dolazi iz hidroelektrana.

Komentari