Nitko nije imal’ ovakvu tresku: ‘Kradu nam simbol kvarta, dojdeki moraju imat’ sve moderno’

Što će biti s kultnim tramvajem broj 15?

Na relaciji Mihaljevac – Dolje rekonstruirat će se tramvajska pruga. Prema procjenama, rekonstrukcija će trajati do lipnja, a za to će vrijeme, umjesto tramvaja broj 15 voziti bus. Stanovnicima Gračana nije svejedno zbog toga, ipak je njihova petnaestica posebna treska.

“Poslednji voz…Ni jedan kvart u Zagrebu je nije imao,bila je jedinstvena a naš kvart je baš zbog nje bil poseban…razne priče i ljude je pelala kroz Gračane.” napisala je nostalgično Petra u Facebook grupi “Zakaj volim Zagreb”.

Mučnjak Petra/Facebook/ZVZ
Mučnjak Petra/Facebook/ZVZ

Kako tvrde stanovnici Gračana, prugu će betonirati kako bi niskopodni tramvaji mogli voziti do tunela pa će stara “petnaestica” otići u povijest. No, ona je jedan od simbola kvarta, slažu se stanovnici.

“Naravno da to nije to. Baš nam kradu malo po malo djeliće kvarta. Bezveze mi je to i ne razmem zakaj budu ju ukinuli.” konstatirala je Ozana, dok je Petra ustvrdila da je to zbog dojdeka koji “moraju imati sve moderno”.

Ipak, petnaesticu vole svi stanovnici ovog dijela Zagreba, bili dojdeki ili starosjedioci.  Ova treska nalazi se i na logu OŠ Gračani što dovoljno govori o tome koliko se svima “uvukla pod kožu”.Prije “petnaestice” ovom je trasom vozio tramvaj broj 21 kojeg se stariji Zagrepčani zasigurno dobro sjećaju. Ipak, mjesto na logu škole zaslužila je samo stara “petnaestica”.

“Mi smo dojdeki,ali se nakon 13 godina osjećamo kak Gračanci i jako nam bu falila 15 -ica,nekak je simbol Gračana,a kao prepoznatljiv znak nalazi se i na logu škole!” objasnila je Snježana.

Niti jedan kvart u Zagrebu ali niti grad u Hrvatskoj nema ovakvu tresku. Josip pak kaže da je obišao brojne europske gradove te može tvrditi da nešto poput “petnaestice” ni oni nemaju. Jesu li ovo dovoljni razlozi da se odgovorni smiluju i stanovnicima Gračana ostave njihov simbol?

Upit o sudbini kultne petnestice poslali smo i ZET – u, no do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.


Komentari