NASA sazvala konferenciju, NA MARSU OTKRIVEN ŽIVOT?

Facebook

Konferencija je sazvana za sutra kada će se otkriti jesmo li pronašli vodu na Marsu, a samim time možda i život.

Pitanje koje nas muči od pamtivijeka, jesmo li sami, napokon bi moglo dobiti toliko željeni odgovor. Kako prenosi Daily Mail, NASA je sazvala konferenciju za ponedjeljak i najavila veliko znanstveno otkriće. Nagađa se kako je NASA pronašla tekuću vodu, a možda i život na Marsu. Voda u tekućem stanju mogla bi značiti i život.

Navodno je na Crvenom plantu otkriven ocean, a u centru pozornosti našao se student Georgia Techa, Lujendra Ojha, koji je još 2011. slučajno otkrio kako je Marsom nekoć tekla voda. Do otkrića je došao promatrajući slike s površine Marsa i odstranjujući sjene i svijetlost sa njih. Otkrio je tamne prstolike oblike koji su se mijenjali po obrascu kao tekuća voda. Otkriće je nastavio istraživati u suradnji s drugim znanstvenicima i zajedno su otkrili kako se obrasci pojavljuju za vrijeme toplijih razdoblja, a nestaju za vrijeme hladnijih. To bi značilo da voda ili čak ocean još uvijek teče ispod površine Marsa. 

Odavno je poznato kako je voda nekoć tekla Marsu, otkrivene su polarne kape kao i erozije su nekada bili oceani i rijeke. No, zbog slabe gravitacije i tanke atmosfere mislilo se da je sva voda isparila u svemir. Do sada su znanstvenici iznijeli teorije kako na jupiterovu satelitu Europi i patuljastom planetu Ceresu ima vode, no to su samo teorije. Sutra bi trebali saznati jesu li znanstvenici uistinu pronašli dokaz o tekućoj vodi na Marsu i samim time život ili tek začetak života.


Komentari