Napokon pada cijena nafte! Evo tko je zaslužan za to, a tko koči još veći pad

Pixabay

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto jer je proizvodnja ‘crnog zlata’ u SAD-u dosegnula nove rekordne razine, no smanjena proizvodnja OPEC-a, Venezuele i Irana sprječava veći pad cijena.

Na londonskom je tržištu barel prošloga tjedna pojeftinio 2,6 posto, na 70,85 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela skliznula 3 posto, na 61,94 dolara.

Nakon što su tjednima rasle, cijene su nafte prošloga tjedna pale jer su ulagače zabrinule naznake slabljenja potražnje u SAD-u, nakon što je objavljeno da su prošloga tjedna zalihe “crnog zlata” snažno porasle i dosegnule najviše razine od rujna 2017. godine.

Rekordna proizvodnja u SAD-u

Osim toga, proizvodnja je u SAD-u prošloga tjedna dosegnula novi rekord, 12,3 milijuna barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Zbog toga je porastao i izvoz SAD-a. U studenom se izvoz nafte prvi puta probio iznad razine od 3 milijuna barela dnevno, da bi početkom godine dosegnuo 3,6 milijuna.

Isto tako, cijene su nafte pod pritiskom zbog bojazni od usporavanja rasta nekih od najvećih svjetskih gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom.

S druge strane, cijene podržava smanjenje proizvodnje od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Komentari