MISTERIOZAN NESTANAK zrakoplova u Indoneziji nije prvi ovakav slučaj!

Wikipedia

Danas je u istočnoj Indoneziji nestao avion.

Prevozio je deset putnika, a nestao je u istočnoj Indoneziji, prenosi portal Telegraph. Glasnogovornik ministarstva prometa Julius Barata izjavio je kako je avion Twin Otter izgubio kontakt pola sata prije nego što je trebao sletjeti u Makassar, centar provincije Sulawesi.

Svi se sjećamo avionske nesreće Malaysia Airlinesa kada je zrakoplov nestao  nakon polijetanja iz Kuala Lumpura 8. ožujka 2014. godine, a bio je na putu za Peking. U nestalom Boeingu 777-200 Malaysia Airlinesa bilo je 227 putnika i 12 članova posade. Putnici su iz 14 država, a najviše ih je bilo iz Kine.

Izrazito financijski zahtjevna i intenzivna potraga okončana je kada su uz obalu otoka Reunion, koji se nalazi istočno od Madagaskara pronađeni ostaci  zrakoplova. No i dalje se za taj slučaj vežu brojne sumnje i teorije zavjera.

Kroz povijest zrakoplovstva učestalo se spominju nestali ili “ukleti” letovi

Prvi misteriozni , a ujedno i najpoznatiji  sluča je onaj iz 1937. godine. Riječ je o pilotkinji i borcu za ženska prava. Njezino ime je Amelija Erhart, a bila je slavni pilot i poželjela je biti prva žena koja će avionom obletjeti cijeli svijet. S kopilotom Fredom Nolanom, nakon što je preletjela 3/4 svog cilja krenula je prema otoku Hovland zbog nadopune goriva i kratkog odmora i od dana 2. srpnja 1937 joj se gubi svaki trag.

Zanimljivo otkriće aviona iz 1942. godine

Radnici poljskog naftovoda pronašli su olupinu američkog ratnog aviona u Sahari. Radi se o zrakoplovu Curtiss Kittyhawk P-40, kojeg su koristile britanske zračne snage (RAF) u Drugom svjetskom ratu. Zbog suhog pustinjskog zraka avion je savršeno očuvan, a povjesničari otkriće uspoređuju s pronalaskom Tutankamonove grobnice.

Na kraju je otkriveno da je avionom upravljao tada 24-godišnji narednik Denis Copping, koji je nestao u akciji 28. lipnja 1942. godine. Pretpostavlja se kako su mu otkazale komande pa je bio prisiljen sletjeti u pustinju.

Nestanak pisca “Malog princa”

Antoan de Saint-Exupery je posljednji put viđen 31. 06.1944., kada je u nenaoružanom avionu “lokid P-38 lajtning” poletio u izviđačku misiju iz baze na Korzici. Ostaci aviona su pronađeni tek krajem stoljeća. Dvojica njemačkih pilota su tvrdila da su oborila Saint-Exuperya (jedan je prije neku godinu rekao da to nipošto ne bi uradio, samo da je znao tko je za komandama) ali njihovi iskazi nisu potvrđeni.

Fatalni “Let 19”

“LET 19” kodno je ime koje se veže uz pet aviona, nestalih u blizini obale Floride 05.12.1945. godine. Američka mornarica je uvježbavala pilote, a onda ih je izgubila u nepovrat – u Bermudskom trokutu. Poslala je i veliki hidroavion u potragu, ali i toj posadi se gubi svaki trag. U to doba su se avioni znali jako brzo zapaliti i izgorjeti.

Najbizarniji slučaj ikada

Preživjeli iz avionske nesreće u Andama pronađeni su 23. prosinca 1972. godine. Preživjeli su 72 dana u planinama na visini od oko 3600 metara. Nesreća se dogodila kad je urugvajski avion s 45 putnika i članova posade zbog pogreške kontrole leta udario u planinu otprilike na granici Čilea i Argentine. U zrakoplovu je bila i urugvajska rugby-momčad, na putu za utakmicu u Čileu. Od posljedica pada poginulo je 12 osoba, a još 6 je umrlo u kratkom roku kasnije. Ostali su se smrzavali na hladnoći snijegom zapadnutih andskih planina. Potraga je otkazana nakon osam dana, jer se pokazalo da je bijeli trup aviona nemoguće pronaći u snijegu. Nakon što su potrošili avionske zalihe hrane, unesrećeni su odlučili jesti meso poginulih, koje je bilo sačuvano u snijegu. Počeli su s pilotom. Dvojica putnika uputila su se u potragu za pomoći i nakon 10 dana naišli su na jednog čileanskog stočara. Ukupno je preživjelo samo 16 ljudi.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Nakon što su potrošili avionske zalihe hrane, unesrećeni su odlučili jesti meso poginulih, koje je bilo sačuvano u snijegu. Počeli su s pilotom. Dvojica putnika uputila su se u potragu za pomoći i nakon 10 dana naišli su na jednog čileanskog stočara. [/box]

 


Komentari