Milijan Brkić: Haški sud osudio je nevine ljude

Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Hrvatske Milijan Brkić ocijenio je u intervjuu Večernjem listu u BiH da je presuda Haškog suda odmazda šestorici “nevino osuđenih” bosanskohercegovačkih dužnosnika, te najavio da će Zagreb poduprijeti zahtjev za revizijom drugostupanjske odluke. 

“Osuditi nevine, kao ovom presudom, nije pravda, nego odmazda, i to nasumična, a ona nikome sreće nije donijela. Presuda hrvatskoj ‘šestorki’ za mene je činjenično i pravno neutemeljena, neprihvatljiva, osobito u pogledu udruženog zločinačkog pothvata i nametanja jedne posve druge povijesne istine u kojoj je žrtva postala agresor”, rekao je Brkić u subotnjem izdanju tog lista.

Pri tome je pojasnio kako je presudom navodno utvrđen “udruženi zločinački pothvat” iako nisu ispunjena dva od tri uvjeta za takvu osudu.

“Na to su upozorili u svojim tekstovima Luka Mišetić i ostali ugledni pravnici. Nema dokaza ni o donošenju odluke o etničkom čišćenju ni o provedbi etničkog čišćenja. Jedino je dokazano da su se osobe, dakle vodstva RH i HVO-a, sastajale i da su sve te osobe pripadnici istoga naroda”, dodao je potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Po njemu, posve su zanemarene operacije koje je vodila Armija BiH, a čiji je cilj bio zaposjedanje teritorija gdje žive Hrvati u BiH, pa čak i dijela Republike Hrvatske. Upozorio je na brojne zločine bošnjačke Armije BiH koji su upravo počinjeni u sklopu vojne operacije Neretva ‘93. nad Hrvatima na prostoru za koji je izrečena presuda s kvalifikacijama udruženog zločinačkog pothvata.

“Tijekom te operacije od Grabovice pa nadalje počinjeni su strašni, mnogobrojni zločini nad Hrvatima, civilima i zarobljenim, razoružanim pripadnicima HVO-a”, rekao je Brkić.

Izrazio je pijetet prema svim žrtvama, upozoravajući da Haaški tribunal nije imao isti odnos prema stradanjima na različitim stranama.

Hrvatska pomagala BiH

Naveo je brojnu pomoć koju je Hrvatska slala prema BiH te istaknuo kako je i brojna obitelj bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića tijekom rata bila u Hrvatskoj čak i u vrijeme hrvatsko-bošnjačkog rata.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora nagovijestio je kako će službeni Zagreb poduprijeti eventualni zahtjev za revizijom sudske presude šestorici dužnosnika.

“Poduzet će se svi raspoloživi pravni i politički mehanizmi kako bi istina i pravda pobijedile. Može se govoriti o opravdanom zahtjevu za revizijom presude u dogovoru s obranama petorice Hrvata u Haagu”, dodao je Brkić.

U intervjuu je potez generala Slobodana Praljka nazvao “krikom nad nepravdom, vapajem i apelom” svima da se svi Hrvati bore za opstojnost Hrvata u BiH.

Optužio je bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić da su naškodili RH i Hrvatima u BiH sudjelujući u kriminaliziranju Domovinskog rata.

Izrazio je očekivanje da će se u BiH prestati s praksom procesuiranja hrvatskih časnika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane po dvostruko strožem zakonu nego što je to slučaj s Bošnjacima te naveo kako je svojedobno i sam bio žrtva progona kroz montiranu istragu u BiH.


Komentari