Melania Trump zaprijetila tužbom zbog provokativnih plakata u Zagrebu?

FOTO: Facebook / Američki Institut

Brojni svjetski mediji prenijeli su vijest da je gospođa Trump glavno lice brojnih velikih plakata u Zagrebu koji su osvanuli na nekoliko lokacija.

Provokativni plakat u sklopu kampanje Američkog instituta, udruge za promicanje engleskog jezika i američke kulture, kojim su htjeli ukazati na važnost znanja svjetskih jezika, podignuo je puno prašine, a vijest je došla i do prve dame SAD-a.

Podsjećamo, na plakatu je prikazana fotografija Melanije Trump, jedne od najpoznatijih emigrantica s ovih prostora, a ispod piše: “Just imagine how far you can go with a little bit of English”, u prijevodu “Zamislite koliko daleko možete dospjeti uz malo engleskog”.

FOTO: Facebook / Američki Institut
FOTO: Facebook / Američki Institut

Reakcija prve dame SAD-a nije izostala, a ona je negodujuća pa se tako Američkom institutu ne piše dobro. Naime, kako doznaje RTL, prema nalogu Melanije Trump svi plakati moraju biti uklonjeni u sljedeća 24 sata, a na hrvatsku bi adresu ubrzo mogla stići tužba.

“Ta kompanija koja je radila tu marketing kampanju nije upoznata s hrvatskim propisima. Zakon o obveznim odnosima i hrvatski kodeks o oglašavanju jasni su u tom pravcu da nitko, nitko ne smije upotrebljavati lice, fotografiju nekog pojedinca  u marketing svrhe ako nema suglasnost tog pojedinca“, kazala je za RTL Nataša Pirc-Musar, odvjetnica Melanie Trump.


Brojni svjetski mediji prenijeli su vijest da je gospođa Trump glavno lice brojnih velikih plakata u Zagrebu koji su osvanuli na nekoliko lokacija.

Iako su se kreativni autori dosad hvalili idejom, danas su, piše RTL, bez komentara, tako da je kampanja u ” ‘ko bi gori, sad je doli” situaciji.

“Ona je pogodna za provokaciju, za privlačenje pozornosti, ali isto treba imati u vidu da poruka vrijeđa i omalovažava njezin imidž kojeg ona mukotrpno gradi u američkoj javnosti”, kazao je za RTL PR stručnjak Božo Skoko.

Američki institut sa svoje je Facebook stranice uklonio spornu fotografiju provokativnog plakata.

‘Poruka nije nimalo uvredljiva’

Još je prošli tjedan autorica plakata Ivis Burić kazala da se poruka nedvosmisleno referira na osobu koja je, uz malo znanja stranog jezika, dogurala do pozicije jedne od najmoćnijih osoba na planetu.

“O Melaniji Trump ljudi mogu imati svakakva mišljenja, ali ne može joj se poreći uspjeh za koji je sigurno zaslužno i njezino znanje engleskog jezika. Ne može bilo tko postati jedna od najmoćnijih žena svijeta”, izjavila je autorica plakata koji je polučio sjajan uspjeh, Ivis Burić za Večernji list.

Mišljenja je da sama poruka nije nimalo uvredljiva, a pozadinu priče objasnio je i Brett Campbell, osnivač Američkog Instituta, inače i sam američki državljanin, podrijetlom iz Bostona.

“Htjeli smo kampanju koja ljude podsjeća na važnost poznavanja svjetskih jezika te koliko je to poznavanje bitno za internacionalni uspjeh. Svjedoci smo velikog vala iseljavanja Hrvata koji svoju sreću traže i u anglo-saksonskim zemljama, poput Irske, Kanade, Australije i sl. Ako dobro vladate engleskim, na ovim tržištima možete stići jako daleko. A mi vam u tome možemo pomoći”, kazao je Campbell.

Kampanju su na društvenim mrežama poduprli i brojni poznati, među njima i Ella Dvornik.

Komentari