MEDICINSKA REVOLUCIJA U LIJEČENJU KARCINOMA: Znanstvenici pronašli spasonosan tretman

wikipedia

Revolucija na području liječenja karcinoma.

Američki onkolozi postigli su ogroman pomak u testiranju potencijalnog tretmana u borbi protiv raka. Znanstvenici su obznanili veliki uspjeh terapije u sklopu koje T-stanice imunološkog sustava ciljaju stanice raka . Revolucionarna terapija koja koristi stanice imunološkog sustava kako bi napale metastatske tumore pozdravljena je kao promjena paradigme u liječenju raka.

Tretmanom se krv modificira tako da zaustavlja i sprječava povratak raka, odnosno uz to što se pojačava obrana tijela, ove stanice mogle bi ostati “aktivni čuvari” u tijelu. Znanstvenici opisuju ovaj tretman kao ‘živi lijek’ u tijelu koji brzo uklanja rak iz tijela.

U jednoj studiji 94 posto pacijenata koji su bolovali od akutne limfoblastične leukemije (ALL) nije imalo simptoma bolesti nakon što su ih liječili modificiranim T- stanicama (bijele krvne stanice koje se inače bore protiv virusa i bakterija). Dok je u drugoj studiji 80 posto pacijenata s ne-Hodginovim limfomom reagiralo pozitivno na liječenje, a više od pola ih više nije imalo simptome.

“Ovo je fascinantno i bez presedana u medicini – da imamo ovakve reakcije kod ovako uznapredovalih bolesti “, kazao je Stanley Riddell iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu.

Molekule koje su koristili su zapravo umjetni receptori za T-limfocite, koje liječnici nazivaju ‘himeričkim receptorima antigena’ (Chimeric antigen receptor – CAR), a dobivene su iz genetski modificiranih laboratorijskih miševa.

Rezultati su još  impresivniji kada se uzme u obzir da se radilo o pacijentima koji su bili u zadnjem stadiju bolesti. U istraživanju su sudjelovale samo osobe kojima su predviđanja davala još samo dva do pet mjeseci života, piše dnevnik.hr.

“Ovako nešto nikada prije nije zabilježeno u medicini, iskreno, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla” rekao je Stanley Riddell, voditelj istraživanja

 

Metoda ipak nije bezopasna

Specijalisti su pozvaliona oprez kada su u pitanju prvi pokušaji terapije T-stanicama, navodeći da terapija nije pomogla svima, kao i da su neki pacijenti iskusili popratne toksične reakcije i umrli. Međutim, rekli su i da su poboljšanja viđena kod nekih pacijenata, kojima nije pomogao niti jedan drugi način liječenja, bez presedana.

“Ovo je izvanredno, bez presedana u medicini da budem iskren – dobiti ovako pozitivnu stopu kod pacijenata s uznapredovalim rakom’, poručio je. Svjestan je da je pred njima dug put i da odgovor nije uvijek trajan. Ne bježe od činjenice da je kod nekih pacijenata došlo do recidiva, ali tvrde da su rani rezultati bez presedana.

Ono što žele u budućnosti je istražiti kako s ovom terapijom početi i prije nego su pacijenti iskušali sve druge metode bez uspjeha.

T-stanice važan su arsenal kada je u pitanju imunološka obrana tijela. Pomažu identficirati viruse i bakterije i u mogućnosti su ‘sjećati’ se prethodnih infekcija s ciljem pokretanja brzog imunološkog odgovora kada tijelo postane žrtva ponovljenog napada.

Ono što su znanstvenici otkrili je kako kontrolirati prirodnu sposobnost ubijanja T-stanica kako bi prepoznale, zapamtile i napale tumorske stanice.

Terapija T-stanicama najbolje djeluje na ‘tekuće’ tumore krvi i koštane srži. Snaga terapije leži u činjenici da T-stanice mogu živjeti i razmožavati se u tijelu mjesecima pa čak i godinama nakon što se transfuzijom vrate u pacijenta.

Nadaju se i da će ovu metodu testirati na pacijentima s drugim vrstama tumora.


Komentari