Kurdi glasovali na referendumu o neovisnosti iračkog dijela Kurdistana

screenshot: youtube

Kurdski referendum o neovisnosti izazvao je burne reakcije u Turskoj i Iraku, a veliko slavlje u toj regiji.

Kurdi su u ponedjeljak u velikom broju glasovali na referendumu o neovisnosti iračkog Kurdistana, zanemarujući pritisak Bagdada, prijetnje Turske i Irana i međunarodna upozorenja da bi taj potez mogao zapaliti još jedan sukob u ionako nemirnoj regiji.

Odaziv među 5,2 milijuna birača iznosio je 78 posto, objavila je televizija Rudav sa sjedištem u Erbilu, te najavila da će povjerenstvo za održavanje referenduma objaviti konačne rezultete u roku tri dana.

Od birača je zatraženo da odgovore na pitanje: “Želite li da Kurdistanska regija i kurdistanski krajevi izvan regije postanu neovisna država?”, a očekuje se da će rezultati pokazati golemu većinu potvrdnih odgovora.

Referendum nije obvezujući, u prvom je redu namijenjen da potvrdi mandat vođi kurdske regionalne vlade Masoudu Barzaniju za vođenje pregovora o neovisnosti te naftom bogate regije.


Za iračke Kurde, dio najveće etničke skupine koja je ostala bez države nakon što se Osmanlijsko carstvo srušilo prije jednog stoljeća, referendum je ponudio povijesnu priliku da se izjasne za novisnost unatoč intenzivnom međunarodnom pritisku.

“Vidjeli smo najgore stvari, vidjeli smo nepravde, ubojstva i blokade”, rekao je Talat čekajući da glasuje u regionalnom glavnom gradu Erbilu, dok je skupina žena u šarenim kurdskim haljinama izašla iz škole pokazujući svoje prste obojane tintom, znakom da su obavile glasovanje.

U selu Sheikh Amir, blizu crte bojišnice zapadno od Erbila, dugi redovi kurdskih boraca čekali su na glasovanje u bivšoj školi. Većina je iz zgrade izlazila nasmijana, pokazujući prste zamrljane tintom.

U etnički mješovitom gradu Kirkuku Kurdi su pjevali i plesali dok su se odlazili na glasačka mjesta.

No, kurdski referendum izazvao je sasvim suprotno raspoloženje u ostatku Iraka i Turskoj, gdje žive milijuni Kurda.

Irački premijer Haider al-Abadi na državnoj je televiziji kurdski referendum nazvao “neustavnim” i poručio da iračka vlada neće prihvatiti njegov rezultat, kao ni međunarodna zajednica.

Turski predsjednik Recep Erdogan najavio je skoro zatvaranje kopnene granice prema iračkom Kurdistanu i zaprijetio obustavom izvoza nafte preko Turske.

Inače, procjena je da na svijetu živi 40 milijuna Kurda te su najbrojnija nacija koja nema svoju državu.

 

Komentari

loading...