KRENULI NA NAŠE: Republika Srpska podigla kaznene prijave protiv hrvatskih generala, na popisu i Gotovina

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Prijeti progon Kotromanoviću, Gotovini i Krstičeviću.

MUP Republike Srpske podnio je kaznene prijave protiv hrvatskih generala, pišu Večernje novosti u današnjem izdanju. Na njihovoj naslovnici je vijest o podizanju optužnice protiv generala Ante Gotovine zbog zločina u BiH. Kako pišu podnijeta je optužnica i protiv trenutnog ministra obrane Damira Krstičevića.

Informacije o optužnica će uskoro biti objavljene

U petak je javnost saznala kako ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić nije informiran ni o kakvim kaznenim prijavama MUP-a Republike Srpske. Sve što zna saznao je iz medija.

Ne znam ništa, taman čitam. Moram se upoznati s tim što se događa, provjeriti je li to točno”, rekao je Vlaho Orepić za N1. “Sve me to skupa žalosti i stvarno me zanima tko to loži vatru”, dodao je Orepić.


Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je pak da će vladin Savjet za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima uskoro objaviti informacije o navodnim kaznenim prijavama protiv hrvatskih generala u BiH, piše Večernji. 

Optužnice protiv naših generala već postoje, a hrvatske službe su dio ljudi od njih 640 optuženih već premjestile na sigurno, u Hrvatsku. S kaznenim progonom mogli bi se suočiti Kotromanović, Gotovina i Krstičević. 

Krstičević nije otišao u Sarajevo, ali ne boji se

Nakon napisa u medijima da ministar obrane Damir Krstičević ne odlazi u Sarajevo zbog trenutačne situacije i uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju i navoda da je i sam premijer Plenković tražio da ne ide, oglasio se i MORH.

Potvrdili su da Damir Krstičević neće prisustvovati sastanku srednjoeuropskih ministara obrane u Sarajevu, ali je ustvrdilo da to nema veze s aktualnim događajima u BiH, već s trenutačnim obvezama u Vladi, gdje se razgovara o proračunu za sljedeću godinu.

Napomenuli su i da se radi o uobičajenoj proceduri kada ministra u slučajevima prioritetnijih obveza mijenja pomoćnik nadležan za pojedino područje. MORH je prenio i riječi ministra Krstičevića kako se “ne boji se odlaska u Bosnu i Hercegovinu” te da će “u sljedećem periodu sigurno i tamo odlaziti”.

Premijer Plenković je potvrdio je i da se „u određenim dokumentima“ spominjalo i ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ali ni on nema nikakvih detaljnih saznanja o toj situaciji.

Komentari