KONTROVERZNA TEMATIKA POBJEDNIČKE PJESME: Jeste li znali o čemu zapravo govori ‘1944.’? (VIDEO)

Facebook

Ukrajina je ove godine osvojila Eurosong s pjesmom čija je poruka uzrokovala političke tenzije sa susjedima. 

Kantautorica pravim imenom Susana Jamaladinova, prva Tatarka na Eurosongu, koja je s puno emocije izvela dirljivu baladu ‘1944’, koja je progovorila o Staljinovoj deportaciji krimskih Tatara i koja je interpretirana kao kritika ruske aneksacije Krima iz 2014. godine. Naime, pjesma govori o deportaciji gotovo cijele etničke skupine iz njezina rodnog Krima u nekadašnjoj sovjetskoj Rusiji, koji je kasnije postao dijelom Ukrajine, a kojega je tijekom nedavnih sukoba u Ukrajini, u kojima je Rusija stala iza proruskih pobunjenika, Rusija i anektirala izazvavši osude zbog kršenja međunarodnog prava. Oko 250.000 Tatara deportirano je krajem 2. svjetskog rata u središnju Aziju, što je bila kolektivna kazna za one koji su surađivali s nacistima.

Rusija negodovala i prije samog finala

I prije samog početka Eurosonga podigla se velika kontroverza oko Jamaline pjesme, a Rusija je čak poslala otvorenu tužbu, tražeći da se Jamala diskvalificira s natjecanja zbog kršenja politike Eurosonga, jer njena pjesma ima političku tematiku što nikako nije dopustivo. Rusi smatraju da proces glasanja farsa osmišljena da uvrijedi Ruse.

Pjesma počinje stihovima “Stranci dolaze i upadaju u vaše kuće. Sve će vas pobiti i reći ‘mi nismo krivi'”, a u drugom dijelu nastavlja: ” Gdje vam je razum, gdje vam je srce? Čovječanstvo plače. Mislite da ste bogovi, a svi umiru. Ne gutajte naše duše”, Simon Bennett, čelnik International OGAE Eurovision kluba obožavatelja, kazao je za BBC da su zemlje bivšeg SSSR-a, koje su “obično glasale za Rusiju”, ovaj put poslale poruku glasajući za Ukrajinu.

Prilikom preuzimanja eurovizijske nagrade Jamala je u emotivnom nastupu zahvalila Europi i istaknula kako “svakome želi mir i ljubav”, dok je kasnije iza pozornice svoj uspjeh ocijenila fantastičnim dodavši kako je “bila sigurna da će istina o kojoj govori u pjesmi uistinu taknuti ljude”. Nakon toga je podigla stakleni mikrofon u zrak i glasno urliknula: ‘Hvala, Europo – dobrodošla u Ukrajinu!’

Regularniji način glasovanja

Novi sustav glasovanja koji je uveden ove godine osigurao je zasebno glasanje nacionalnog žirija svake od zemalja te posebno glasove publike pred tv ekranima, što je uvedeno kako bi se spriječilo dosadašnje “susjedsko” dodjeljivanje glasova nacionalnih žirija. Sustav je u konačnici pokazao ozbiljne razlike u preferencijama nacionalnih žirija i tv publike diljem Europe pa je tako primjerice Poljska, koja je bila među zadnjima sa sedam osvojenih bodova u glasanju nacionalnih žirija, skočila na osmo mjesto dobivši 227 preračunatih glasova tv gledatelja.

Ukrajina je prvo mjesto osvojila s dobivenih 534 boda, ispred Australije s 511 bodova i Rusije, koja je slovila za favorita natjecanja i koja je osvojila treće mjesto s 491 bodom.

Ukrajina, za koju se tijekom glasanja očekivalo da će završiti na trećem mjestu, u završnici natjecanja neočekivano je pretekla favoriziranu Rusiju, koja je na kladionicama dugo držala prvo mjesto i čiji je pjevač Sergej Lazarev izveo pjesmu You Are The Only One koristeći na sceni LED zid i iznimne tehnološke efekte te osvojio najveći broj glasova gledatelja, piše Dnevnik.hr.


Komentari