Kina planira sagraditi prvi laboratorij za analizu onečišćenja oceana naftom

FOTO: Screenshot / YouTube

Ulaganje će se usredotočiti na projekte ekološke zaštite i sigurnosti prometa na moru

Kinesko ministarstvo prometa planira izgraditi prvi laboratorij specijaliziran za uzorkovanje i analizu onečišćenja mora nakon izlijevanja nafte, objavio je lokalni dnevni list Znanost i tehnologija.

Kina troši oko 200 milijuna juana na godinu za hitno istraživanje onečišćenja oceana nakon izlijevanja nafte, no tehnološka ekspertiza nije još potpuno primjenjiva jer nema potreban laboratorij.

Gradnja laboratorija planira se u sjevernome lučkom gradu Tianjinu u zaljevu Bohai, u što će se za prvu ruku uložiti 400 milijuna juana (50 milijuna eura). Ulaganje će se usredotočiti na projekte ekološke zaštite i sigurnosti prometa na moru.

Do danas samo Sjedinjene Države i Francuska imaju laboratorije sposobne žurno provesti uzorkovanje i analizu onečišćenja mora nakon izlijevanja nafte.

Iranski tanker Sanchi sudario se početkom siječnja s teretnim brodom nekih 160 nautičkih milja od kineske obale i u more se izlio ultra laki oblik nafte poznat kao kondenzat koji je opasniji za okoliš od sirove nafte. U toj najvećoj katastrofi koju je izazvao tanker u zadnjih nekoliko desetljeća nafta se razlila Istočnim kineskim morem na području većem od 100 četvornih kilometara.


Komentari