KIM JONG-UN PRIJETI SAD-u: Sjeverna Koreja ima rakete za napad na američke baze

flickr.com

UN je testiranja ovih raketa okarakterizirao kao iznimno neodgovorna.

Vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong-un proglasio je testiranja novih raketa “velikim događajem” koji dokazuje kako one mogu doseći američke baze u Tihom oceanu.

Ovo samohvala uslijedila je nakon, naizgled uspješnog testiranja novih projektila, prijašnjih pet testiranja bilo je neuspješno. Prvo lansiranje u srijedu također je bilo neuspješno, no ono drugo je uspjelo. Ta raketa letjela je približno 400 kilometara, dosegla je visinu od 1000 kilometara i pala u Japansko more. 

Ova pokusna lansiranja pokrenula su lavinu reakcija u SAD-u, Japanu i Južnoj Koreji. Ove zemlje su u panici jer je potencijalan doseg ovih raketa 3,500 kilometara, što znači da su neka područja Azije i Tihog oceana u ozbiljnoj opasnosti. Upravo na tom području su i američke vojne baze, točnije u Guamu.

“Mi imamo kapacitet za napad na Amerikance u Tihom oceanu.” rekao je Kim Jong-un za sjevernokorejske medije.

UN je ove raketne pokuse osudio i nazvao ih neodgovornima na hitno održanom sastanku.

Glasnogovornik Ban Ki-moona rekao je kako su ovi pokusi namjerni i predstavljaju povredu zabrane korištenja projektila koju Sjeverna Koreja ima. Dodao je i kako će to, ako se ovako stanje nastavi, ozbiljno naštetiti stanovnicima te države.

Zabrinuti su i u Japanu jer se “prijetnja povećava”, rekao je ministar obrane Gen Nakatani.

“Moramo ovo gledati kao uspjeh” rekao je pak, analitičar Lee Choon Geun koji radi na sjevernokorejskom znanstvenom institutu, a dodao je i da “Nijedan projektil Sjeverne Koreje još nije letjeo ovako visoko”

Iz Bijele kuće stiže priopćenje u kojem stoji kako će SAD nastaviti surađivati sa svojim saveznicima kako bi ove prijetnje sveli na minimum.

 


Komentari