KATASTROFA: Zapljenili 10.000 tona neispravne hrane, majmunovo meso, masline u modroj galici…

Pexels.com

Preko 10.000 tona neispravne hrane zapljenjeno u 57 zemalja.

Pileća crijeva u formalinu, masline natopljene modrom galicom, meso majmuna – više od 10.000 tona neispravne hrane zaplijenjeno je u 57 zemalja tijekom zajedničkih operacija Interpola i Europola, piše HRT.

Operacija nazvana “Opson V” predstavlja rekord u pogledu zaplijenjenih količina, objavila je međunarodna policijska organizacija u priopćenju. Prošle godine je u toj operaciji zaplijenjeno 2500 tona patvorenih namirnica. Nekoliko uhićena je izvedeno u svijetu, a istrage se nastavljaju, dodaje Interpol koji ne precizira njihov broj.

U Khartumu u Sudanu zaplijenjeno je gotovo devet tona  šećera zagađenog gnojivom. U Italiji je pak policija zaplijenila 85 tona maslina “obojanih” modrom galicom koja im poboljšava izgled, izvijestio je Interpol kojem je sjedište u Lyonu.

U Tajlandu policija je raskrinkala podružnicu tijekom uhićenja osobe koja je prevozila četiri tone mesa ilegalno uvezenog iz Indije. Istražitelji su zatim uništili više od 30 tona goveđeg i bivoljeg mesa neprikladnog za konzumaciju koje se trebalo prodavati u supermarketima.

Carinici zračne luke Zaventem u Belgiji pronašli su nekoliko kilograma mesa majmuna, dok je u Francuskoj zaplijenjeno nekoliko kilograma skakavaca i gusjenica.

Među brojnim primjerima navedenim u priopćenju, Interpol je iznio podatak o zapljeni u Indoneziji 70 kg pilećih crijeva konzerviranih u formalinu, zabranjenom u svojstvu prehrambenog aditiva.

Operacije “Opson” pokrenute 2011. sada uključuju šezdesetak zemalja u cijelom svijetu.

“Patvorena ili nekvalitetna hrana i piće su stvarne prijetnje za zdravlje i sigurnost”, komentirao je Michael Ellis, šef jedinice za borbu protiv trgovine nedozvoljenim namirnicama u Interpolu.

>>>>ISTINA IZ FAST FOOD RESTORANA KOJA ZABRINJAVA: Ovo nikad ne biste trebali naručivati na takvim mjestima


Komentari