Katalonija proglasila neovisnost! Rajoy danas u 18 sati ukida autonomiju!

EPA

17:38 SAD je rekao da podržava ujedinjenu Španjolsku nakon što je katalonski parlament izglasao neovisnost, prenose mediji.

“Katalonija je integralni dio Španjolske i SAD podržava  vladine ustavne mjere da očuva jaku i ujedinjenu Španjolsku”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert. Ona je naglasila “veliko prijateljstvo i trajno partnerstvo s našom NATO saveznicom Španjolskom” i čvrstu sigurnosnu i gospodarsku suradnju između dviju zemalja.

16:53 Puidgemont odgovorio Tusku: “Kao što znate, Katalonci uvijek daju prednost sili argumenta”.

16:40 Građani slave neovisnost ispred zgrade katalonskog parlamenta.

16:27 Španjolski parlament odobrio je u petak uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji, nedugo nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost te pokrajine na sjeveroistoku Španjolske. U gornjem domu španjolskog parlamenta, zaduženog za teritorijalna pitanja, 214 zastupnika podržalo je aktiviranje članka ustava nikada dosad korištenog tijekom demokracije uvedene 1978. godine. Protiv je bilo 47 zastupnika dok je jedan  ostao neopredijeljen. Time je aktiviran članak 155. ustava kojim španjolska vlada namjerava smijeniti katalonsku vladu te spriječiti uspostavljanje nezavisne republike Katalonije.

Španjolska ministarstva namjeravaju preuzeti upravljanje katalonskom policijom, financijama, javim medijima i telekomunikacijama na rok od šest mjeseci dok ne budu organizirani prijevremeni izbori u Kataloniji.

Vladajuća narodna stranka desnog centra i lijevi centar Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), koje se izmjenjuju na vlasti tijekom posljednja četiri desetljeća, izglasala su mjere u parlamentu.

U 18 sati bi se trebao održati sastanak španjolskih ministara nakon čega bi mjere trebale stupiti na snagu.

16:10 Oglasio se i predsjednik Europske komisije Donald Tusk: “Za Europsku uniju se ništa ne mijenja, Španjolska ostaje jedini sugovornik Briselu. Nadam se da će španjolska vlada ostati privržena argumentima i da neće primijenjivati silu”.

 

16:02 Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je Španjolce da ostanu mirni jer će “pravna država uspostaviti vladavinu zakona” nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost Katalonije od Španjolske.

“Tražim smirenost svih Španjolaca. Pravna država će obnoviti vladavinu zakona u Kataloniji”, poručio je Rajoy preko Twittera.

Španjolski parlament bi uskoro trebao odobriti španjolskoj vladi mjere za sprječavanje odcjepljenja sukladno španjolskom ustavu. Ondje se očekuje glasovanje, a vladajuća Narodna stranka desnog centra i oporbeni lijevi centar PSOE, koji podržava uvođenje mjera u Kataloniji, imaju većinu zastupnika.
Stoga se očekuje da će parlament odobriti izvanredne mjere u Kataloniji u skladu s člankom 155. ustava. Njima bi španjolska vlada preuzela upravljanje nad katalonskom policijom, financijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest mjeseci, do održavanja prijevremenih izbora. To uključuje uklanjanje aktualne katalonske vlade.

15:53 Zastupnici stranaka koje se protive neovisnosti (desni narodnjaci, lijevi socijalisti i centristički “Građani”) napustili su zgradu katalonskog parlamenta jer su svi njihovi prijedlozi glatko odbijeni.

15:40 Oduševljenje se prolomilo ispred parlamenta, a zastupnici su zapjevali katalonsku himnu. Ispred parlamenta građani skandiraju: Visca Catalunya lliure i sobirana! (“Živjela slobodna i suverena Katalonija!”).

Katalonska vladajuća koalicija ‘Zajedno za Da’ i njen partner Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje u katalonskom parlamentu imaju 72 od 135 zastupnika, predložile su u petak proglašenje nezavisnosti Katalonije. “Uspostavimo republiku Kataloniju, kao nezavisnu i suverenu državu, pravnu, demokratsku i socijalnu”, navedeno je u tekstu prijedloga

U petak su stranke u katalonskom parlamentu počele iznositi svoje prijedloge za rješenje krize u Španjolskoj. Oporbene stranke u katalonskom parlamentu u Barceloni, Narodna stranka i Građani, poručile su da neće glasovati o navedenom prijedlogu jer je protivan španjolskom ustavu i nezakonit. Glasovanje je predviđeno do kraja dana.

Istovremeno u Madridu traje sjednica španjolskog parlamenta, koji bi popodne trebao odobriti izvanredne mjere u Kataloniji u skladu s člankom 155. ustava. Njima bi španjolska vlada preuzela upravljanje nad katalonskom policijom, financijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest mjeseci, do održavanja prijevremenih izbora. To uključuje uklanjanje aktualne katalonske vlade.

Mjere bi mogle stupiti na snagu predvečer ili u subotu.


Komentari