Joe Biden novi je predsjednik SAD-a! ‘Čast mi je što ste me izabrali. Težak put nas čeka!’

foto:Profimedia

U posljednjih nekoliko mjeseci u SAD-u su se vodile žestoke kampanje u sklopu predsjedničkih izbora. Tako smo imali prilike gledati zanimljive debate dvaju moćnika Joe Bidena i Donalda Trumpa.

Izbore u Sjedinjenim Američkim Državama pratio je cijeli svijet, a svi su bili  u iščekivanju saznati tko će biti novi predsjednik najmoćnije države. Sada je to i potvrđeno, prema projekcijama američkih medija.

Tijesna borba vodila se od samog početka brojanja glasova, a za pobjedu je bilo potrebno 270 glasova.

CNN je objavio da je Biden osvojio i Pennsylvaniju, saveznu državu koja nosi 20 elektorskih glasova. Prema njima, skupio je ukupno 284 elektora. Podsjetimo, za pobjedu ih je bilo dovoljno 270. Još nisu poznati konačni rezultati iz Georgije i Nevade gdje Biden također vodi.

Pobjednikom izbora uz CNN Bidena je proglasio i AP.

Trump je na Facebooku nešto ranije napisao da su deseci tisuća glasova ilegalno zaprimljeni nakon 20 sati u utorak i da to potpuno i lako mijenja rezultate u Pennsylvaniji i drugim državama. Navodi i da je stotine tisuća glasova ileglano obrađeno bez promatrača.

Tens of thousands of votes were illegally received after 8 P.M. on Tuesday, Election Day, totally and easily changing…

Objavljuje Donald J. TrumpSubota, 7. studenoga 2020.

 

 

Oglasio se Biden i na Twitteru.

Novom predsjedniku čestitala je i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Kamala Harris ulazi u povijest kao prva žena, prva crnkinja i prva osoba azijskog porijekla koja će biti potpredsjednica.

Biden je bio dugogodišnji utjecajni demokratski senator i osam godina potpredsjednik SAD-a za vrijeme predsjednikovanja Baracka Obame.

Ovo mu je bio treći put da se priključio utrci za predsjednika SAD-a. U prvu je kampanju ušao 1987. godine, ali se brzo povukao. Bio je i blizu smrti nakon što je završio u bolnici zbog dvije aneurizme u mozgu.


Komentari