NA DANAŠNJI DAN: Tužna obljetnica napada na francuski satirični časopis

www.flickr.com

Danas se obilježava godina dana od terorističkog napada dvojice muslimana na redakciju časopisa Charlie Hebdo u Parizu. 

Dvojica naoružanih napadača 7. su siječnja 2015. godine upala su u redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdo u Parizu i počela pucati. Ubili su 12 ljudi, uključujući karikaturiste Charba, Cabua, Honoréa, Tignousa i Wolinskog, poduzetnika Bernarda Marisa i dvoje policijskih službenika. Ranjeno je 11 ljudi, od kojih 4 ozbiljno.

Napadači su vikali “Alah je velik” i “Osvetit ćemo Proroka”. Identificirani su kao Saïd Kouachi i Chérif Kouachi, francuska braća muslimani, alžirskog podrijetla. Dan nakon napada, ostatak redakcije Charlie Hebdoa najavio je kako će časopis nastaviti s izlaženjem te će sljedeći broj biti objavljen u milijun primjeraka, naspram uobičajenih 60 000.

Nakon napada, frazom “Je suis Charlie / Ja sam Charlie” ljudi diljem svijeta izrazili su sućut obiteljima žrtava, ali i podršku slobodi medija i slobodi izražavanja. Sljedeći broj Charlie Hebdoa izašao je, kako je bilo i najavljeno, prema uobičajenom rasporedu, ali u 3 milijuna primjeraka, zbog velikog broja zahtjeva iz Francuske i inozemstva. Naslovnica je prikazivala karikaturu proroka Muhameda koji drži natpis na francuskom “Je Suis Charlie” (Ja sam Charlie). Iznad karikature koju potpisuje Luz, stajao je naslov “Sve je oprošteno”.


Komentari