Jak udarac za gospodarstvo: Rusija zabranila uvoz iz Hrvatske

en.kremlin.ru

Do Rusije sada mogu samo Podravka i Sardina.

Čini se da je u hrvatsko-ruskim odnosima ponovo zahladilo, naime, niz hrvatskih tvrtki skinut je s popisa izvoznika u Rusiju. Tamošnje vlasti su početkom godine uskratile izvozne dozvole za dobar dio hrvatskih prehrambenih tvrtki, pa sada do 145 milijuna potencijalnih potrošača imaju prisutup samo koprivnička Podravka i Sardina iz Postira na otoku Braču.

Iz Hrvatske gospodarske komore stigla je potvrda ove informacije, ali iz Ministarstva vanjskih poslova nema još nikakve službene reakcije. Iz ruskog veleposlanstva slučaj nisu htjeli komentirati, baš kao ni iz tvrtki kojima je zabranjen izvoz u Rusiju. Navodno se radi o varaždinskim firmama Koka i Vindija, Perutnini Ptuj- Pipo iz Čakovca, Belju i PIK Vrbovcu koji su u sastavu Agrokora.

Na popisu tvrtki koje su dobile zabranu ulaska na rusko tržište nalaze se one koje duže od 36 mjeseci ništa nisu izvozile u rusiju. One tvrtke koje inu izvozile dulje od 18 mjeseci, suspendirane su , a među njima su, navodno, PIK Vrbovec i Vindija. Razlog njihove neaktivnosti mogle bi biti sankcije koje je EU uvela za Rusiju.

Revizija evidentiranih dozvola

“Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor početkom 2017. izvršila je reviziju evidentiranih dozvola za izvoz u Rusiju, koje su izdane europskim tvrtkama, a sukladno uobičajenoj proceduri“, istaknuli su u HGK, te dodali da se radi o “standardnoj proceduri revizije ranije dobivenih dozvola poljoprivredno-prehrambenih tvrtki za izvoz iz EU u Rusku Federaciju”.

Europske sankcije

“Zbog sankcija EU prema Rusiji nije bilo moguće izvoziti proizvode životinjskog porijekla u Rusiju, pa mnoge naše kompanije nisu ni bile u mogućnosti izvoziti na to tržište”, kazali su iz jedne tvrtke koja je ostala bez dozvole za izvoz.

Iako većina misli da u ovoj odluci nema politike već se radi samo o trgovanju, zanimljivo je da dolazi u ovo vrijeme kada hrvatsko-ruski odnosi nisu u najboljem stanju.

“Kod Rusa je sve politika. Hrvatska je članica Europske unije i NATO-a, pa i svoju globalnu strategiju mora usklađivati s ostalim članicama”, rekao je sugovornik iz diplomatskim krugova za Jutarnji. 

“Geopolitika je važna u odlukama ruskih vlasti. U Moskvi gledaju kako se tko ponašao tijekom krize: oni koji su tamo ostali, njih cijene. Osim toga, u Rusiji je jako važno kakve odnose imate s političkim i financijskim establišmentom”, objasnio je jedan gospodarstvenik. Iz Podravke i Sardine zadovoljni su plasmanom svojih proizvoda.

Konzervirana riba

Zadovoljni smo ruskim tržištem. Naši se proizvodi, riblje konzerve, mogu naći po cijeloj Rusij”, rekao je Mislav Bezmalinović, direktor Sardine iz Postire na Braču. Njegova tvrtka u Rusiji godišnje ostvari prihod od oko milijun eura, što čini pet posto ukupnih prihoda kompanije.

“U našoj se strategiji Rusija pojavljuje kao tržište s velikim potencijalom. Jako smo zadovoljni plasmanom naših roba u Rusiji”, potvrdio je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave koprivničke Podravke.

 

Novi izazov za hrvatske proizvođače mogla bi biti privremena zabrana uvoza hrvatskih jaja i piletine zbog pojave ptičje gripe, ali to bi uskoro trebalo bit ukinuto.


Komentari