Istraživanje pokazalo: Koncerti za vrijeme korone su mogući, uz ovaj uvjet!

Koncerti, sportski događaji i razna okupljanja nedostaju većini, a ono što bi vas moglo razveseliti su rezultati nove njemačke studije.

Znanstvenici sveučilišne bolnice u Halleu proveli su zanimljiv eksperiment u kojem su ispitanici predstavljali fanove na koncertu. Studija je provedena s 1400 dobrovoljaca koji su sudjelovali u lažnom koncertu u dvorani u Leipzigu.  Znanstvenici su simulirali tri različita scenarija, a senzori na krovu dvorane pratili su njihovo kretanje. Cirkulacija zraka i emisija aerosola u zraku simulirana je računalno.

 Prema rezultatima istraživanja u jeku pandemije najvažnije je ugraditi dobar ventilacijski sustav. To omogućuje dotok svježeg zraka, čime se znatno smanjuje rizik od zaraze, kazao je glavni autor studije Stefan Moritz. U suprotnom, uz loše prozračivanje, vjerojatnost zaraze je čak 70 posto veća.

Isto tako, higijena, fizička distanca i nošenje maske također u ključni.

Ova vijest nudi tračak nade za održavanje sportskih natjecanja kao i drugih vrsta događanja, no postoji kvaka.

Naim, širenje zaraze može se suzbiti jedino ako posjetitelji sjede, jer stajanje sa sobom nosi i kretanje i time povećava rizik od nekontroliranih kontakata i širenja virusa, čak i uz poštivanje spomenutih mjera. Ovi rezultati stigli su u trenutku kada je većina zemalja Europe pod lockdownom, no možda donesu i promjene.


Komentari