HRVATSKOJ PRIJETI OGROMNA KAZNA: Plaćat ćemo tisuće eura dnevno zbog cigareta

Pixabay.com

Europska komisija aktivirala prvi od četiri koraka koji vode prema novčanoj kazni.

Europska komisija još je na početku godine zatražila od Hrvatske da donese novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, usklađen s direktivom EU-a. S obzirom na to da se rasprava o novom Zakonu još uvijek nije našla na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora, Hrvatskoj prijeti mogućnost pokretanja tužbe pred Europskim sudom pravde, što može rezultirati novčanom kaznom od oko 15.000 eura po danu sve dok se ne ispuni ta obveza. Zbog toga je za danas sazvana hitna sjednica saborskog Odbora za zdravstvo upravo na temu novog zakona koji kasni, piše Jutarnji.

Komisija je još u srpnju poslala službeni dopis hrvatskoj Vladi, čime je aktivirala prvi od četiri koraka koji se u takvim slučajevima primjenjuju, u kojem se traži objašnjenje zašto se kasni s usklađivanjem Zakona, a izgovor je tada nađen u izborima i konstituiranju nove Vlade. Ako Vlada ne reagira promptno, Europska komisija mogla bi aktivirati sljedeći korak koji podrazumijeva izazivanje mišljenja o nepoštovanju zakona EU-a.

“Imam informaciju da će to Komisija učiniti već sljedećeg mjeseca”, rekla je eurozastupnica Biljana Borzan. Prostora za prolongiranje donošenja novog zakona zapravo više nema. Ministar Kujundžić uvjerava da će Zakon uskoro krenuti u proceduru, a na snagu bi trebao stupiti do kraja godine.

Do kraja godine zakon na snazi?

“‘Budući da je prijedlog Zakona završen, uskoro bi mogao u saborsku proceduru, što znači da bi do kraja godine mogao stupiti na snagu’, kaže ministar zdravstva, prof. dr. Milan Kujundžić.

Razlog odgode je duhanska industrija koja je tvrdila da ne može prodati sve zalihe cigareta u staroj ambalaži u tako kratkom roku koji bi bio do svibnja 2017. Većina zakonskih izmjena odnosi se na strože reguliranje proizvodnje i promjenu izgleda kutija cigareta, čijih 65 posto površine mora biti prekriveno fotografijama organa koji stradaju od duhanskog dima i porukama o opasnostima pušenja. Najkasnije do svibnja u svim državama EU-a kutije cigareta bit će izgledom ujednačene, a u nekima će nestati i logo proizvođača.

Slovenija je tako već krenula s proizvodnjom “bezimenih” cigareta, odnosno sve su kutije iste boje, sa zastrašujućim fotografijama i zdravstvenim porukama. S ujednačavanjem zakonodavstva u dijelu koji se odnosi na pušenje u javnim prostorima ide malo teže. Potpunu zabranu pušenja u restoranima ima 11 zemalja EU-a. Mogućnost pušenja u posebno odvojenim i ventilacijski opremljenim prostorima omogućena je zakonski u 12 zemalja, a u samo četiri pušenje je dopušteno u dijelu restorana koji mora biti odvojen od nepušačkog vratima koja izoliraju dim. No, u stvarnosti u restoranima zemalja Europske unije cigareta ne postoji jer je vlasnicima takva vrsta izolacije preskupa, piše Jutarnji list.


Komentari