Hrvatska zabranila GMO, a ostala suzdržana prilikom glasovanja o njegovoj autorizaciji!

FLICKR

Krajem ožujka Europska komisija iznijet će novi prijedlog koji bi omogućio autorizaciju dvije GMO sorte kukuruza (Bt11 Syngenta i 1507 Dupont) i reautorizaciju postojećeg GMO sjemena Mon 810 (Monsanto) za daljnju kultivaciju na području Europske unije.

Podsjetimo kako spomenuti prijedlog na glasovanju Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu 27. siječnja nije uspio sakupiti kvalificiranu većinu država članica. Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec upozorava kako je Hrvatska prilikom glasovanja ostala suzdržana unatoč tome što je na svom teritoriju zabranila uzgoj genetski modificirane hrane.
“Glasovanje u siječnju pokazalo je jasno negiranje prijedloga Komisije, ali i znak da se pojedine države članice ne ponašaju odgovorno kada je u pitanju GMO. Nekoliko država članica koje su zabranile uzgoj GMO-a na svom teritoriju, poput Hrvatske ili Njemačke, ostale su suzdržane tijekom glasovanja, ili su glasovale u korist GMO-a, poput Italije, pokazujući time izuzetan nedostatak dosljednosti. Kada države članice podbace u iznošenju vlastitih stavova, Komisiji je onda prepušteno donijeti samostalnu odluku o autorizaciji, što je učestala praksa s pesticidima i GMO autorizacijama, tako da je bilo za očekivati da će Komisija izaći uskoro s novim prijedlogom. Ako države članice ne glasuju protiv, postoji velika opasnost da će nove autorizacije proći iako je velika većina građana Europske unije protiv korištenja bilo kakve biotehnologije na poljima i u hrani. Autorizirano GMO sjeme kukuruza uzgajalo bi se tako na teritoriju nekoliko država članica EU-a, a velika je vjerojatnost kako bi došlo i do kontaminacije polja susjednih država.” – rekao je Škrlec.
Početkom listopada prošle godine zastupnici su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu izglasali prigovore na spomenuto GMO kukuruzno sjeme i proizvode koje Europska komisija planira odobriti za tržište Europske unije.

Zeleni smatraju kako navedene tri GMO kultivacije ne predstavljaju nikakvu prednost za potrošače; nisu zdravije, a niti cjenovno jeftinije. Unatoč tvrdnji da poljoprivrednicima koji ih uzgajaju pružaju prednosti u vidu pojednostavljenja poljoprivredne prakse i običaja, i dalje je nepobitna činjenica kako dugoročno gledano GMO uništava plodnost tla i bioraznolikost.
“Uzgoj genetski modificiranog kukuruza nosi visok rizik za okoliš i za poljoprivrednike, stvarajući opasne toksine u našem tlu, zraku i vodi. Već dugo vremena upozoravamo kako proces autorizacije za GMO ne odgovara svojoj svrsi i stoga se treba hitno revidirati. Dok se to ne dogodi, jedini odgovoran pristup je staviti moratorij na sva GMO odobrenja, kako za uvoz tako i za uzgoj.” – zaključio je Škrlec.
Države koje su glasovale 27. siječnja ZA autorizaciju: Estonija, Finska, Italija, Litva, Malta, Nizozemska, Rumunjska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo,
Države koje su glasovale 27. siječnja PROTIV autorizacije: Austrija, Bugarska, Cipar, Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Latvija, Luksemburg, Poljska, Slovenija, Švedska
Države koje 27. siječnja ostale suzdržane: Belgija, Hrvatska, Češka, Danska, Njemačka, Portugal, Slovačka


Komentari