Graničar se mora prestati igrati u školama? Dio stručnjaka zalaže se za to, pogledajte zašto!

www.igremladih.hr

Graničar, jedna od omiljenih igara djece već generacijama, zabranjen je u mnogim školama u SAD-u s objašnjenjem da se radi o obliku “legaliziranog nasilničkog ponašanja”.

Iako većina profesora smatra kako je graničar odličan način poticanja učenika na tjelovježbu te da ih dobro oblikuje za stvaran život, pedagoginja i profesorica na kanadskom Sveučilištu British Columbia, Joy Butler, tvrdi da se graničar – igra čiji je cilj izbaciti iz igre suparničkog igrača pogotkom lopte, više ne bi trebao igrati na satu tjelesnog, prenose Vijest.hr. Do zaključka da je riječ o ‘opresivnoj’ i dehumanizirajućoj’ igri došli su istraživanjem u kojemu su učenike ispitivali kako se osjećaju tijekom igranja graničara.

Podijelila je priču osnovnoškolke koja se skrivala u stražnjem djelu dvorane, sve kako bi izbjegla udarce loptom.

“Bila je proganjana. I što je uspjela naučiti iz tog iskustva?”, pita se Butler i dodaje kako igra zapravo djecu uči izbjegavati razredne kolege, umjesto da ih povezuje. Nastavnici na raspolaganju imaju alternativne aktivnosti koje djecu ne uče da je primjereno viktimizirati druge ljude.

Napominje da se ne zalaže za potpunu zabranu ove igre u školama, što je dio njih u SAD-u već učinio, nego da nastavnici sami shvate da se graničar ne bi trebao igrati te da posvete pažnju učenicima koji se uvijek skrivaju u pozadini, umjesto da u fokus stavljaju one najglasnije koji se zadovoljavaju ‘skidanjem ljudskih meta’.


Komentari