Frontmen grupe U2 Bono pozvao Suu Kyi da odstupi zbog etničkog čišćenja

foto: wikimedia.commons.org

Bono, frontmen rock grupe U2 i svojedobno vođa kampanje za oslobađanje mjanmarske političarke Aung San Suu Kyi iz kućnog pritvora, sada je poziva da odstupi zbog etničkog čišćenja Rohindža u njezinoj državi. 

Bono je 2000. godine Suu Kyi posvetio pjesmu “Walk On”, a obožavatelje je na koncertima pozivao da na lica stave maske tadašnje čelnice mjanmarske oporbe. Suu Kyi, koja je 1991. dobila Nobelovu nagradu za mir, u međuvremenu je postala čelnica mjanmarske vlade.

Bono danas ističe kako mu je “muka” od fotografija krvoprolića i izbjegličke krize u Mjanmaru.

“Istinski mi je pozlilo jer ne mogu vjerovati na što upućuju svi dokazi. Tamo se događa etničko čišćenje”, istaknuo je pjevač za posljednje izdanje časopisa Rolling Stone.

“Ona treba odstupiti jer zna što se događa. U najmanju ruku je trebala progovoriti o tome. Pa ako ljudi ne slušaju, tada dati ostavku”, rekao je Bono.

UN i SAD progon manjinskih Rohindža, muslimana bez građanskih prava, smatraju genocidom. Njih je više od 655 tisuća izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Suu Kyi je imala podršku slavnih osoba dok je dva desetljeća bila u kućnom pritvoru pod naredbom mjanmarske vojne hunte.

Prošlogodišnja tranzicija Mjanmara u demokraciju i imenovanje Suu Kyi na čelo države u početku je izazvalo oduševljenje skupina za ljudska prava, koje su sada bijesne zbog toga što okreće glavu od progona Rohindža.

Neki stručnjaci vjeruju kako Suu Kyi proračunato izbjegava politički rizik jer su Rohindže većinom omražene u budističkom Mjanmaru, ali da u svakom slučaju nema kontrolu nad vojskom.

“Možda ne želi državu ponovo prepustiti vojsci. No ako sudimo po fotografijama, čini se da je to već učinila”, istaknuo je Bono čiji je rodni Dublin početkom mjeseca opozvao nagradu koju je dao Suu Kyi.


Komentari