Francuski izbori: Macron 23,75%, Le Pen 21,53%

Izbori u Francuskoj.

Pobjednik prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora, održanih u nedjelju, 23. travnja, je nezavisni kandidat i bivši ministar gospodarstva (favorit sadašnjeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea) Emmanuel Macron. On je osvojio 23,75% glasova izišlih birača.

Na drugom mjestu je kandidatkinja desne stranke „Nacionalni front“ Marine Le Pen, koja je osvojila oko 2 posto manje glasova, preciznije – 21,53%.

Bivši francuski premijer i kandidat Republikanske stranke Francois Fillon osvojio je 19,91% glasova, a vođa ljevog pokreta „Nepokorena Francuska“ Jean-Luc Melenchon 19,64%.

Emmanuel Macron i Marine Le Pen natjecat će se u drugom krugu predsjedničkih izbora, koji se održava za dva tjedna, 7. svibnja. Prognoze u drugom krugu su izrazito na strani pobjednika prvog kruga, koji, prema procjenama, dobiva 66% glasova, naprema 34% koliko dobiva Marine Le Pen. Naravno, prognoze ovog tipa su nezahvalne i ovisit će o motiviranosti biračkog tijela dvoje preostalih kandidata za izlazak na birališta, kao i prelijevanju glasova ostalih kandidata koji su sudjelovali u prvom krugu izbora.

Original možete pronaći na geopolitika.news


Komentari