FOTKA ZBOG KOJE INTERNET GORI: Dobile su veliku bitku i pokazale to cijelom svijetu!

Facebook/ Nijemi krik

Ova fotografija žena koje su pobjedile rak dojke uzdrmala je javnost.

Sve mahom žene različitih godina, ali sličnih sudbina ujedinile su se i uz širok osmijeh na licu stale pred objektiv fotoaparata.

Sve su se one podvrgle mastektomiji ili dvostrukoj mastektomiji , a fotografiju su napravile kako bi potaknule žene na pregled i ustrajnost u borbi. Autori fotografije znali su kako će ona izazvati brojne reakcije stoga su poručili:

“Molimo vas da se ne povodite bezosjecajnim i čudnim osobama koji misli da je uvredljivo i da slika treba da se ukloni. Ova fotografija nije ni blizu mnogih fotografije koje se svakodnevno dijele po facebooku, fotografije koje pokazuju gole zene i muskarce, zlostavljanje životinja i djece, siromaštvo, rat, psovke i uvrede …!
Skupite tu hrabrost i pogledajte dobro… mi to gledamo svakodnevno u ogledalu.To je jedna posebna borba! Ovo nije prezentacija, ovo je OPOMENA, da svaka od nas sutra moze napraviti istu fotografiju, ako ne za javnost onda u vlastitom ogledalu. Ovo je OPOMENA, da kontrolisete vase zdravlje… nista drugo… samo opomena! Ne osudjivati vec zahvaliti i diviti se ovoj hrabrosti…!”

… PRETPOSTAVLJAMO OKRECETE GLAVU, GASITE OVU SLIKU ILI…?Nemojte! Molimo Vas pogledajte i podijelite dalje.Stav i…

Posted by Nijemi KRIK on Sonntag, 21. Februar 2016

Kako prepoznati rak dojke?

Raniji stadiji karcinoma dojke obično ne uzrokuju bol. Najčešće uopće nema simptoma, ali kako karcinom raste, mogu se uočiti promjene:
  • Oteklina dojke, okolnog područja ili pazušne jamePromjena veličine ili oblika dojke
  • Promjene bradavice , kao npr. uvlačenje unutra
  • Koža dojke može naličit na narančinu koru
  • Promjene izgleda ili osjeta dojke, aureole ili bradavice (toplina, oteklina, crvenilo)

Liječnici još uvijek ne znaju zašto se kod nekih žena razvije rak dojke, a kod druge ne. Udio genetskog opterećenja, kao i točan udio ekoloških čimbenika u nastanku raka dojke je u većini slučajeva veoma teško ustanoviti.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]U Hrvatskoj je rak dojke najučestaliji te vodeći uzrok smrti od zloćudnih bolesti u žena. Godišnje obolijeva oko 2500 žena, oko 900 ih umre, a očekuje se daljnji trend porasta broja oboljelih.[/box]

Rizični čimbenici uključuju:

-ženski spol (bolest je 100 puta češća u žena nego u muškaraca)

-dob (jedan od osam slučajeva raka dojke dijagnosticira se u žena u dobi do 45 godina, ali dva od tri u žena u dobi iznad 55 godina)

-pozitivnu obiteljsku anamnezu (oboljeli od raka dojke u obitelji, jedan oboljeli rođak u prvom koljenu povisuje rizik dvaput, dva oboljela rođaka u prvom koljenu triput), pozitivnu osobnu anamnezu (žene koje su već preboljele rak dojke imaju četiri do pet puta veći rizik od nastanka raka dojke u drugoj dojci)

-genetske čimbenike (naslijeđena mutacija BRCA1 i BRCA2 gena – te žene imaju rizik obolijevanja od 80%)

-nerađanje ili rađanje nakon 30. godine života, dugačak menstrualni ciklus (prva menstruacija prije 12. godine. zadnja menstruacija nakon 55. godine)

-gusto žljezdano tkivo dojke, dobroćudne promjene u dojci (nekroza masnog tkiva, metaplazija, atipična duktalna hiperplazija, atipična lobularna hiperplazija)

-tjelesnu traumu (udarac u dojku), radioaktivno zračenje prsnog koša (osobito u pubertetu)

-uzimanje kontracepcijskih pilula (rizik je povišen tijekom uzimanja pilula), uzimanje hormonske nadomjesne terapije u menopauzi (kombinirane estrogenske i progesteronske terapije), prekomjernu tjelesnu težinu, konzumiranje alkohola, prehranu s mnogo masnoća i proteina

Studije pokazuju da je rizik od raka dojke veći što je žena starija, rijetko se pojavljuje prije 35 godine, a rizik je posebno visok nakon 60 godine.

Samopregled dojke, ove bi ga upute mogle olakšati:

Treba stati ispred zrcala, ruke ispružiti niz tijelo, a zatim ih podignuti. Provjeriti jesu li dojke simetrične i bez udubljenja ili promjena na koži bradavica.
• Nježno pritisnuti bradavice i provjeriti izlazi li kakav iscjedak.
• Leći na leđa, ispod lijevog ramena staviti jastuk, a lijevu ruku ispod glave. Ispruženim prstima desne ruke kružnim pokretima opipati unutarnju polovicu lijeve dojke, pokretima odozgo prema dolje i od vanjske strane prema sredini.
• Lijevu ruku zatim ispružiti uz bok, pa pregledati vanjsku polovicu dojke, pokretima odozdo prema sredini.
Samopregled bi sve žene nakon 25. godine života trebale raditi jednom mjesečno, nakon menstruacije, tj. između petog i desetog dana ciklusa.

Izvor: SVE za NJU.


Komentari