Europski parlament protiv odobrenja Monsantovog GMO KUKURUZA

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Europski parlament je danas u Strasbourgu usvojio prigovor na odluku Europske komisije da dopusti uvoz i prodaju GMO kukuruza NK603 američkog proizvođača Monstanta. Odobrenje se odnosi na prehranu, no ne za uzgoj. Europarlamentarci su glasali 403 “za” i 208 “protiv” te tako podržali rezoluciju koju su zajednički predložile političke grupe socijalista, zelenih, ljevice i euroskeptika.

“Radi se o političkoj poruci Komisiji koja je odobrenje za prodaju i uvoz dala prema direktivi o GMO hrani za koju Parlament smatra da je nedemokratska. Monsanto je 2010. podnio zahtjev za dodjelu odobrenja i države članice se pet godina nisu mogle dogovoriti oko davanja ili odbijanja dozvole. U takvoj situaciji Komisija prema postojećim propisima ima pravo sama postupiti kako smatra potrebnim. Iako je odluka zakonita, nije demokratska,” smatra hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Prigovor Parlamenta ne može srušiti odluku, no radi se o političkom pritisku na predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera. On se prije stupanja na dužnost obvezao demokratizirati proces odobrenja GMO hrane. No, prijedlog izmjena regulative koji je početkom godine dan na razmatranje Parlamentu je u listopadu ogromnom većinom odbijen kao nerealan i neprovediv.

“Problem koji Europska unija ima s GMO-om se neće riješiti sam od sebe niti je status quo održiv. Treba prihvatiti činjenicu da je većina država članica protiv GMO-a, ali ga neke države žele. Prošli mjesec smo Komisiji vratili loš prijedlog reforme koji bi rezultirao samo tužbama biotehnoloških kompanija protiv država koje bi zabranile uvoz GMO hrane,” kazala je Borzan.

Zastupnica iz Slavonije je, s još četrdesetak kolega, u tekst odbijenice nove regulative amandmanom ugradila odredbu prema kojoj bi Komisija trebala u razumnom roku izraditi novi prijedlog koji bi bio demokratski i provediv.

“Ne smatram kako je GMO tehnologija nekakav vražji izum, no Hrvatskoj je dugoročno u interesu da ostane GMO-free zemlja. Tako ćemo se lakše brendirati kao proizvođač i izvoznik organske hrane koja je budućnost hrvatske poljoprivrede. Hrvatski potrošači su velikom većinom protiv uvoza GMO hrane i njihov stav treba poštovati,” zaključila je Borzan.


Komentari