EUROPSKI PARLAMENT: Naš zastupnik želi ukinuti ljetno računanje vremena

Facebook

Da li je ljetno računanje vremena stvar prošlosti i da li je njegov učinak na čovjeka i gospodarstvo pozitivan ili negativan, bila je jedna od tema rasprave na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

„Nakon što sam analizirao mnoge pros & cons argumente pozvao sam Komisiju da napokon predloži izmjenu Direktive i da odustanemo od dvostrukog računanja vremena. Razlozi zbog kojih je svojedobno uvedeno ljetno računanje vremena nisu više argumenti kakvi su nekada bili. Prije stotinjak godina kada je u ratna vremena prvi puta uvedena promjena računanja vremena glavni argument bila je štednja tada ključnog energenta: ugljena. Način življenja je, dakako, bio potpuno drugačiji od današnjeg“ izjavio je zastupnik u EP Ivan Jakovčić.

Jakovčić je istaknuo da danas, na sreću, imamo sve više obnovljivih izvora energije, te da se svakodnevnica potpuno promijenila. To je rezultiralo promjenama u ljudskim navikama, posebice u navikama grijanja i hlađenja, te korištenja prijevoznih sredstava. Iz tog razloga, evidentno je da ušteda energije nije više dovoljno snažan argument za mijenjanje satova tokom godine naglasio je Jakovčić. „Mislim da danas trebamo poći od nedvojbene činjenice, dokazane štetnosti utjecaja na ljudski bioritam kod mijenjanja vremena.

Pogotovo je to vidljivo kod starijih osoba. Također, dokazano je da to utječe i na dobrobit životinja. Ljudski životi, uz dobrobit životinja, trebaju biti ispred ekonomskih interesa. Ako nekada nismo imali saznanja o ljetnom računanju vremena sada to nedvojbeno imamo. To trebaju biti glavni argument u svim raspravama na tu temu i glavni argument za ukidanje ljetnog računanja vremena“ istaknuo je Jakovčić.

Podsjetimo da je zastupnik u EP Davor Škrlec proveo On-line istraživanje na uzorku od 1.500 ispitanika koje je pokazalo da je čak 85% građana protiv mijenjanja vremena.

>>>VRAĆAMO SE UNAZAD: Pogledajte kada trebate pomaknuti kazaljke na satu

 


Komentari