ERDOGANOVA OSVETA U CENTRU ZAGREBA: Turski veleposlanik u crnoj vreći odvezen iz Hrvatske?!

turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
www.flickr.com

Dramatična epizoda u srcu metropole.

Brutalna odmazda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana nakon propasti još uvijek ne posve razjašnjenog srpanjskog puča u Turskoj, imala je svoju dramatičnu epizodu i u samom srcu hrvatske metropole, tvrdi današnje izdanje Nacionala.

“Najmanje jedan turski diplomat koji je do ljeta bio na funkciji u Zagrebu smatra nestalim, a nepoznato što se zaista dogodilo s donedavnim turskim veleposlanikom Ahmetom Tutom i njegovom suprugom Mine Tutom”, piše Nacional i poziva se na dva neovisna diplomatska izvora.

Jedan izvor je rekao da su turske diplomate Erdoganovi ljudi u crnim vrećama u tajnosti iz Hrvatske odvezli u nepoznato. Na najžešćem udaru u Hrvatskoj našao se Bekir Alpula, donedavni turski ataše za kulturu u Zagrebu.

Tražilo se od hrvatskih vlasti da mu se oduzmu diplomatske isprave i da bude deportiran u Tursku, a on je od stranih diplomata u Zagrebu očajnički tražio pomoć. Uz njega, nestalim se smatra i Ajtug Seker, donedavni turski vojni izaslanik u BiH.

Ministsrtvo opovrgava ove navode

Nakon neuspjelog puča u Turskoj, većini zemlja s kojima Turska ima diplomatske odnose upućeni su spisi s imenima turskih diplomata koje je Erdogan proglasio pristašama imama Fetulaha Gulena i pučista, piše ovaj list. Za sve ljude na spisima zatraženo je da budu deportirani u Tursku i da im se otkaže gostoprimstvo.

Ministarstvo ovo opovrgava te su za Dnevnik.hr prokomentirali kako su “u slučaju Veleposlanstva Republike Turske u Republici Hrvatskoj, Diplomatskom protokolu uredno notificirani dolasci i odlasci s dužnosti pojedinih članova Misije”.

“Sukladno odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i Bečke konvencije o konzularnim odnosima, diplomatske misije i međunarodne organizacije akreditirane u Republici Hrvatskoj notificiraju Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Diplomatskom protokolu, dolazak i odlazak svojih članova ili prestanak obnašanja njihovih funkcija u Misiji”, poručuju iz Ministarstva.

Iz zagrebačke policije poručili su kako nisu zaprimili informaciju o nestanku turskih državljana.


Komentari