DOŠAO KRAJ NJIHOVE PREVARANTSKE ERE: Herbalife priznao prevaru, moraju platiti milijardu kuna odštete

wiki

Laži o brzoj zaradi Herbalifeu su se obile o glavu. 

Herbalife mora platiti odštetu od 200 milijuna dolara i promijeniti poslovni model. Tako glasi nagodba na koju su pristali kako bi izbjegli suđenje zbog navoda američkih federalnih regulatornih agencija, koje su Herbalife optužile za laganje o brzoj zaradi prodavanjem njihovih proizvoda.

Na Herbalifeov poslovni model američki regulatori su se žestoko obrušili. Oni, naime, navode kako je tvrtka mamila ljude da postanju njihovi distributeri, obečavajući im ogromnu zaradu. Bajkovita obećanja potkrijepili su brošurama punim vila, luksuznih automobila i brodova te govoreći im da mogu dati otkaz na prijašnjim poslovima.

“Velika većina distributera ne zarađuje ništa, ili zarađuje jako malo”, istaknule su državne agencije, dodajući kako je velik broj ljudi izgubio tisuće dolara nakon što ih je Herbalife potaknuo da otvore “klubove za prehranu”, u kojima ljudi, u zamjenu za dnevnu naknadu, mogu popiti proteinski napitak i čaj.

“Herbalife će morati početi poslovati pošteno, uz navođenje isključivo istinitih tvrdnji o tome koliko mogu zaraditi njegovi članovi i zaposlenici”, rekla je čelnica američke Federalne trgovinske komisije Edith Ramirez.


Odšteta klijentima i suradnicima

“Usto, morat će nadoknaditi troškove onima koji su zbog njih imali gubitke“, dodala je.

Ova tvrtka prošle godine je imala prihod od 4,47 milijardi dolara, a u petak su objavili kako odbacuju velik broj optužbi te da su nagodbu prihvatili kako bi izbjegli dugotrajan i skup sudski proces.

Kompanija je pristala na nagodbu od 3 milijuna dolara u istrazi koju je pokrenulo državno tužiteljstvo Illinoisa.

Istraga američke Federalne trgovinske komisije o Herbalifeu pokrenuta je 2014. godine, nakon što je investitor-milijarder William Ackman optužio kompaniju da funkcionira po principu piramidalne sheme prevare, piše Index.

U piramidalnim shemama prevare novac prikupljen od kasnijih ulagača obično se koristi za isplatu dijela ranijih investitora, što prevari kod tog dijela investitora na prvi pogled daje vjerodostojnost. Naravno, u cijeloj priči malo toga ili ništa se ne prodaje ili proizvodi, već novac skupljaju uglavnom oni koji su pokrenuli prevaru.

Komentari

loading...