DOSAD ODNIJELA NEKOLIKO DESETAKA ŽIVOTA: Zapljena nove toksične droge poznate kao ‘crna mamba’ (VIDEO)

FOTO: Twitter

Na meti ove psihoaktivne droge nalazi se i Hrvatska.

Prošlog je tjedna na listu sustava za rano upozoravanje na nove psihoaktivne tvari stavljena tvar MDMB-CHMICA, na ulicama poznata kao crna mamba. To ujedno omogućuje zakonske korake protiv osoba kod kojih je nađena.

Nadalje, Europska komisija je predložila da se podvrgne mjerama kontrole u cijeloj Europskoj uniji.

Kako izvješćuju o procjeni rizika Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, akutna toksičnost tvari MDMB-CHMICA može ozbiljno naštetiti zdravljaju ljude. Dosad je osam država članica prijavilo ukupno 28 smrtnih slučajeva i 25 slučajeva akutnog trovanja povezanih s tom tvari, a u više izvješća navodi se i mogućnost da njezino uzimanje uzrokuje nasilno i agresivno ponašanje.

FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Stručnjaci pojašnjavaju da nije riječ o novoj već o trenutačno aktualnoj drogi, stoga je važno zakonski što brže reagirati. Na listi nedopuštenih supstancija dominira 30 sintetičkih kanabinoida koji oponašaju učinke kanabisa, a posebno se izdvajaju dvije sintetičke droge koje sadrže sintetičke stimulanse (4-MA i 5-IT) s halucinogenim djelovanjem. Njih se povezuje s više od 40 smrtnih slučajeva u EU, prenosi vecernji.hr.

Lako dostupne droge čija je proizvodnja vrlo jednostavna

Crna mamba prodaje se kao biljna mješavina ili pasta crne boje. Riječ je o sintetičkoj drogi, a one mogu biti puno opasnije od poznatijih komercijalnih droga jer su lako dostupne, a njihova je proizvodnja vrlo jednostavna, tako da ih se žargonski naziva “analogne”, “dizajnerske” ili “kuhinjske”.

Iako u Hrvatskoj dosad nije bilo zapljena “crne mambe”, to ne znači da je nema, posebice zato što, kako prenosi slovenski 24sata, nedavno je otkrivena u susjednoj Sloveniji, na područjima Maribora, Celja i Novog Mesta.

U prilogu pogledajte dokumentarac BBC-a o utjecaju ove toksične droge u Velikoj Britaniji.


Komentari