DANAS SE IZRIČE PRESUDA RADOVANU KARADŽIĆU za genocid i zločine protiv čovječnosti!

Screenshot/Youtube

Bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću na Haškom sudu u 14 sati bit će izrečena presuda.

Karadžić je optužen za najteže ratne zločine u BiH, uključujući i genocid. Iako ne niječe da su zločini počinjeni, uoči objave sudske odluke ponovio je da se ne osjeća odgovornim.

Naime, završim riječima su haški tužitelji tražili da se Karadžića proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora.

“Karadžić je imao moć nad životom i smrću bošnjačkih muškaraca u Srebrenici i nije tu moć iskoristio da 16. srpnja 1995. zaustavi ubijanja. Nazivao je potčinjene da provjeri zašto su neki pobjegli”, rekao je tužitelj Alan Tieger.

Podsjetimo, Karadžić je optužen za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u okviru kojeg je u srpnju 1995. počinjen genocid u Srebrenici te progon i etničko čišćenje nesrba u velikim dijelovima Bosne i Hercegovine koji su u sedam općina dosegnuli razmjere genocida. Optužen je za višegodišnju opsadu Sarajeva kojom su terorizirani stanovnici glavnog grada topništvom i snajperima, uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce i njihovo korištenje kao živi štit.

Za sebe je sami Karadžić zatražio oslobađajuću presudu tvrdeći da nije imao vlast koju mu tužiteljstvo pripisuje, osporavajući da su se genocid i etničko čišćenje u BiH uopće dogodili.

Još je 25. srpnja 1995. godine podignuta  optužnica protiv Karadžića. Uhićen je 21. srpnja 2008. godine u Srbiji gdje se godinama skrivao i radio pod imenom dr. Dragan Dabić. Devet dana nakon uhićenja izručen je ICTY-ju.

Suđenje je započelo 26. listopada 2009., a završne riječi održane su krajem rujna 2014.

Na samom početku Karadžić je pokušavao sabotirati suđenje odbijanjem da se pojavi u sudnici, ali je popustio je pošto je sud imenovao obranu po službenoj dužnosti. Nakon toga se pojavio u sudnici gdje se branio sam. Tužitelji su izveli ukupno 337 svjedoka, a Karadžić gotovo 250 svjedoka.

Suđenje bivšem zapovjedniku vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću također se sudi i to za iste zločine, piše dnevno.hr.


Komentari