DAME, DANAS SE OSLOBODITE! Dan je nenošenja grudnjaka

Flickr

Nijedan muškarac nikada neće shvatiti kakav je to osjećaj nakon dugog dana skinuti grudnjak.

Danas je dan kada možete pružiti malo odmora sebi, svome tijelu i svojim grudima. Pa iako smo zahvalne na podršci koju nam pružaju, grudnjaci nam često stvaraju i probleme.

Te nas stišću, te ih moramo namještati, a nije nam baš drago ni kada nas odluče napasti. Da, da, dragi muškarci koji čitate ovaj tekst, grudnjaci napadaju i to metalnim žicama koje s vremena na vrijeme vole izletiti i probosti nas ravno između rebara.

Stoga, nemojte se čuditi kada na kraju dugog dana na licu svoje drage ugledate toliko očekivano olakšanje.

Facebook
Facebook

Mjesec je borbe protiv raka dojke

Listopad je poznat i kao ružičasti mjesec, odnosno mjesec ružičaste vrpce koja simbolizira borbu protiv raka dojke. Upravo taj karcinom najčešći je kod žena u cijelom svijetu, a najvažniji korak u borbi protiv te zločudne bolesti je prevencija.

Ako se karcinom otkrije na vrijeme, u ranom stadiju, šanse za izlječenje su višestruko veće.

Žene, zauzmite aktivnu ulogu u brizi za vlastito zdravlje, otiđite na klinički pregled dojki i mamografiju, a redovito obavite i samopregled.

Mamogram ima bitnu ulogu u otkrivanju raka prije pojave simptoma. To je posebna vrsta X-zraka. Njime se mogu otkriti i mali depoziti kalcija u dojci. Tzv. mikrokalcifikati mogu biti rani znak raka. Ovisno o rezultatima, liječnik može tražiti biopsiju.

Ženama iznad 40 godina preporučuje se mamografija svake godine, ili barem svake dvije. Promjene na dojkama mogu se pojaviti tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze, uzimanje kontracepcijskih pilula ili drugih hormona.

Komentari