CRKVA PRIZNALA: Zlostavljali više od 400 dječaka u zboru kojeg je vodio brat bivšeg pape

Georg Ratzinger/ Youtube

Katolička crkva platiti će oštetu žrtvama fizičkog i seksualnog zlostavljanja. 

Biskup bavarske katedrale u Regensburgu, Rudolf Volderholzer i službeno se ispričao. Kazao je da će Crkva platiti između 5.000 i 20.000 eura svakoj žrtvi za zlostavljanja koja su počela 1953., a završila tek devedesetih godina 20. stoljeća.

Brat pape Benedikta 16., Georg Ratzinger, ovaj zbor vodio je 30 godina, odnosno od 1964. do 1994. Upravo u tom periodu dogodila se većina prijavljenih zlostavljanja. On je za talijanski list La Republicca rekao da ništa ne zna o navodnom zlostavljanju dječaka.

Čak 422 žrtve su istupile i prijavile ove strašne zločine. Među njima je i Alexander Probst, bivši glavni pjevač dječjeg zbora.

“Napokon su djela priznata. Sada znam: Nisam više onaj koji šteti reputaciji biskupije, nego sam jednaki partner kojega se poštuje. Tako da nije važno koji je ishod. Mnogo je važnije da su se događanja priznala”, rekao je Alexandar osvrčući se na konačno priznanje Crkva da su se zlostavljanja uistinu dogodila, piše Index.

Jedna od žrtava, pak, izjavila je kako su gotovo svi zlostavljači do sada preminuli, osim jednog kojem bi za zlostavljanja trebali uskoro suditi.

Komentari