CHARLIE HEBDO NA GODIŠNJICU izlazi s izuzetno provokativnom karikaturom (FOTO)

Twitter

Godinu dana nakon tragedije poznati satirički tjednik ima novu karikaturu.

Prvu godinu nakon džihadističkog atentata koji je desetkovao njegovu redakciju, francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u srijedu izlazi s posebnom naslovnicom. Na njoj će biti bradati Bog u krvavoj odjeći s kalašnjikovom u ruci, uz popratni naslov “Godinu dana kasnije, ubojica i dalje šeće”.

562 (2)
Twitter

Iznad Boga se nalazi oko u trokutu koje simbolizira “oko providnosti”, a veže se uz nekoliko religija i masoneriju. Taj broj će biti tiskan u oko milijun primjeraka, od kojih će desetine tisuća biti poslane u inozemstvo.

Twitter
Twitter

Na simboličan način obilježit će tragičnu smrt kolega tako što će tom broju će biti dodan i prilog crteža Cabua, Wolinskog, Charba, Tignousa, Honorea koji su izgubili živote i prilozi vanjskih suradnika, među kojima francuske ministrice kulture Fleur Pellerin te oni poznatih glumaca, glazbenika i intelektualaca.

Twitter
Twitter

Prisjetimo s, dvanaest osoba, među kojima su bila i dva policajca, ubijeno je, a desetak ranjeno u napadu koji su izvela zamaskirani muškarci na sjedište satiričkog tjednika Charlie Hebdo u Parizu. Taj list je više puta bio meta napada nakon objavljivanja karikatura muslimanskih vođa u 2011. Nakon objave karikature Muhameda 2011. godine na redakciju je bio izvršen bombaški napad. Posljednje što je Charlie Hebdo objavio prije masakra bila je karikatura čelnika Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija.

Glavni urednik lista, koji je teško ranjen 7. siječnja prošle godine, napisao je uvodnik u kojem se zalaže za svjetovnost i kritizira fanatike i one koji su željeli smrt lista koji se “usuđuje smijati vjeri”.U uvodniku također obećava da “uvjerenja ateista i laika mogu pomaknuti i više planina nego vjera vjernika”.

Francuski glavni grad prošle je godine pogodio žestok teroristički čin u kojem je 13. studenoga u džihadističkim napadima ubijeno 130 ljudi.


Komentari