BRITANSKI ZNANSTVENICI ISTRAŽILI: U ovim je zemljama studiranje najjeftinije

pixabay.com

Prema istraživanju koje je proveo britanski FairFx Švedska i Njemačka zemlje su u kojima je najjeftinije studirati.

Ukupan trošak studiranja u tim zemljama, uzevši u obzir troškove školarine i života, iznosi oko £6 700, odnosno oko 56 000 kn godišnje.

Južnoafrička Republika i Finska zauzele su treće i četvrto mjesto na ovoj ljestvici. Analiza je također pokazala da 33 sveučilišta koja se nalaze unutar 200 najboljih sveučilišta na svijetu nude svojim studentima potpuno besplatno obrazovanje ili školarinu koja je niža od 4 200 kn, tj. £500.

Ovo istraživanje rangiralo je i pojedinačna najbolja svjetska sveučilišta prema njihovoj cijeni, gdje se pokazalo kako su najjeftinija sveučilišta talijanska Scuola Superiore Sant’Anna i Scuola Normale Superiore di Pisa. Oba nude svojim studentima potpuno besplatnu školarinu, ali nude i stipendiju najuspješnijim aplikantima koja pomaže podmiriti troškove života. Zanimljivo je napomenuti kako njemačka sveučilišta zauzimaju čak pet mjesta na ovoj ljestvici.

Na drugom kraju spektra, zemlje u kojima će vas diploma najviše koštati jesu Sjedinjene Američke Države, Australija i Novi Zeland. Primjerice, u SAD-u će vas godina studiranja će koštati oko $57 500, odnosno oko 370 000 kuna.

Komentari

Komentari

loading...