JESTE LI ČULI ZA BOXING DAY? Dan nakon Božića, Britanci provode na najluđi mogući način! (FOTO)

theycallmejane.wordpress.com

Boxing day je dan nakon Božića koji nema nikakve veze s boksom…

Najjednostavniji odgovor bi bio da su u Velikoj Britaniji i Irskoj u nedostatku dužeg odmora postali malčice pohlepni. Uz proslavu Božića, dodali su i događaj koji se zove Boxing Day.

No, odgovor nije tako jednostavan. Boxing Day je nacionalni praznik, dan koji se provodi s i prijateljima i dakako jedu ostatci bogate blagdanske trpeze. Korijeni dana, međutim, sežu u povijesti i tradiciju.

Zašto se taj dan dan zove Boxing Day?

Brojni argumenti govore o podrijetlu imena Boxing Day:

Boxing Day je započeo u Engleskoj tijekom srednjeg vijeka. Neki povjesničari kažu da je praznik razvio jer su sluge bile dužne raditi na Božić, ali je sljedeći dan bio slobodan. Sluge su tada išle u posjet svojim obiteljima, a njihovi poslodavci bi ih darivali s poklon kutijama.

Još jedno objašnjenje je kako je to kutija za prikupljanje novca za siromašne tradicionalno stavljena u crkvama na Božić i otvora se sljedeći dan – Boxing Day.

Treća teorija kaže: Veliki jedrenjaci kod isplovljavanja bi imali zapečaćenu kutiju s novcem na brodu za sreću. Ako je putovanje uspješno, kutija se daje svećeniku i otvora za Božić, a sadržaj se daje  siromasima.

Boxing Day slavi se 26. studenog u Velikoj Britaniji i Irskoj

U posljednje se vrijeme na taj dan često igraju brojna sportska natjecanja, mnogi vrhunski timovi igraju na današnji dan. Danas premierligaške spektakle Boxing Daya gleda cijeli svijet, a blagdani su postali nezamislivi bez derbija iz Engleske. To je ujedno i dan kad britanci pokazuju svoju ekscentričnost sudjelujući u brojnim “luckastim” aktivnostima.

www.bbc.co.uk

Jedna od njih je plivanje ledeno hladnim engleskim kanalom, a priređuju se i dobrotvorne priredbe.

KUPOVINA JE POSTALA SINONIM ZA DANAŠNJI DAN

1280px-Boxing_Day_at_the_Toronto_Eaton_Centre

Još jedan “sport” koji se počeo rađati u posljednjih nekoliko godina je kupovina . Nažalost, ono što je nekada bio dan za opuštanje i obiteljska druženja postao je početak ludih rasprodaja.

walesonline.com
walesonline.com

Često se uspoređuje s “Crnim Petkom”, u Americi (dan nakon Dana zahvalnosti) jer su cijene dramatično snižene i centri rade dulje.

 

 


Komentari