BLAŽENA MAJKA TEREZA iduće se godine proglašava svetom

Facebook

Blažena Majka Tereza u rujnu iduće godine postaje svetica.

Talijanska novinska agencija AGI obznanila je kako će se kanonizacija Majke Tereze održati 5. rujna 2016. godine. Ova blaženica utemeljila je red Sestara mirionarki ljubavi, a njezin rad, trud i briga za ljude nadaleko su poznati.

Rođena je pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhium, albanskog podrijetla i indijskog državljanstva. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.

Od 1970. godine, međunarodno je prepoznata kao humanitarka i pomoćnica siromašnih i nemoćnih. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979., te mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima se ističu najviše indijsko civilno odličje “Bharat ratna” iz 1980. za njen humanitarni rad, počasno državljanstvo SAD-a, Nagrada Albert Schweitzer itd. Misionarke ljubavi nastavljaju pomagati siromašnima i potrebnima širom svijeta pa tako djeluju i u Hrvatskoj.

Majka Terezija više puta boravila je u Hrvatskoj, prvi put još 1928. godine

Župnik njene župe u rodnom Skoplju bio je hrvatski svećenik Franjo Jambreković, koji je utjecao na nju, a u Indiji je surađivala s hrvatskim svećenikom Antom Gabrićem. Skupština grada Zagreba 19. srpnja 1990. proglasila ju je počasnom građankom grada Zagreba.

>>>PRVI SMO UŠLI U NAJPOSEBNIJU KAPELICU NA SVIJETU! Ovdje se čuvaju sandale Marije Terezije (FOTO)

Pripisuju joj se ova ozdravljenja:

Sveta Stolica je kao čudo prepoznala iscjeljenje tumora u abdomenu Indijke Monice Besre 2002., nakon što je kraj sebe imala medaljon sa slikom Majke Terezije. Besra je izjavila, da je snop svjetlosti došao sa slike nakon čega je ozdravila od tumora. Komisija Svete Stolice potvrdila je čudo kao autentično.

Drugi slučaj je objavio službeni list talijanske katoličke biskupske konferencije. Čudo koje se pripisuje Majci Terezi, a potrebno je za kanonizaciju odnosno proglašenje svetim, uključuje neobjašnjivo ozdravljenje čovjeka koji je patio od smrtonosne bolesti mozga. Članovi obitelji za pomoć su se molili Majci Terezi i on se oporavio, ostavivši doktore bez objašnjenja kako je do toga došlo,

Umrla je 1997. godine u dobi od 87 godina, beatificirao je 2003. godine pokojni papa Ivan Pavao II.


Komentari