BAYER PREUZIMA MONSANTO: Više od 42 milijarde dolara za ‘sjeme zla’

wiki

Ovaj poslovni potez događa se u sjeni Međunarodnog prosvjeda protiv Monsanta koji se održava ovog vikenda. 

Monsanto je objavio da su dobili ponudu njemačke tvrtke Bayer. Procjenjuje se da bi Nijemci mogli “iskreširati” i više od sadašnje tržišne cijene za američku korporaciju, koja se trenutno kreće oko 42 milijarde dolara. 

Bayer je farmaceutska tvrtka koja dominira azijskim i europskim tržištima, a kupnjom Monsanta dobili bi potrebno zanje i tehnologiju za širenje posla u poljoprivredu. Nakon ovog spajanja njemačka tvrtka vladala bi farmaceutskom i poljoprivrednom industrijom, te u prozvodnji pesticida. Upravo se Monsanto prošle godine htio odluči na isti potez kada su ponudu dali švicarskoj agrokemijskoj kompaniji Syngenta, koja ih je odbila. Švicarci su ponudu od 45 milijardi dolara smatrali premalenom jer se radi o iznosu koji podcjenjuje vrijednost njihove tvrtke.

Inače Monsanto je korporacija uz koju se vežu mnoge kontroverze, često ih se naziva i tvrtkom koja sije “sjeme zla” odnosno GMO sjemenje. Američka tvrtka na našim je prostorima prisutna od 80-ih, a prvo sjeme hibridnog kukuruza posijano je prije pet godina. Stručnjaci pak imaju utješne riječi, Hrvatska je proglašena GMO slobodnom zemljom, pa ni njihovog ozloglašenog sjemenja, navodno nema.

>>>TISUĆE ZAGREPČANA MARŠIRA U SUBOTU: Izlaze na ulice kako bi se oduprli GMO hrani i Monsantu


Komentari