Balkan će postati nenaseljiva pustinja: Samo četiri stupnja viša temperatura dijeli nas od crnog scenarija

FOTO: Pixabay

Majka Priroda uskoro bi nam mogla vratiti za svako zagađenje.

Portal Big Think objavio je kartu svijeta na kojoj je prikazano kako će on izgledati kada prosječna godišnja temperatura bude viša za samo četiri stupnja.

“Polinezije više nema, potonula je ispod mora. Pakistan i južna Indija su napušteni, a Europa se polako pretvara u pustinju. Takva nas situacija očekuje kada svijet u prosjeku godišnje bude topliji za samo četiri stupnja”, javlja Big Think.

Zapadni Antarktik više neće biti pod ledom i postat će naseljiv, kao i mnoga druga područja, koja su sada pod snijegom i ledom. Ta područja na karti označena su zelenom bojom, jer kada temperatura naraste za četiri stupnja, tamo će nastajati novi gradovi. Sjeverna Kanada, Skandinavija i Sibir prehranjivat će stotine milijuna klimatskim migranata, koji će jednostavno biti prisiljeni naseljavati ta područja. U tekstu stoji i kako je sada pravo vrijeme za kupnju nekretnine na Grenlandu, prije nego li i on “pozeleni”.

FOTO: Big Think
FOTO: Big Think

Mjesta na karti, koja su obojena u smeđu boju, predstavljaju područja koja će postati nenaseljiva zbog suše i ekstremnih vremenskih uvjeta. Među njima se nalazi istočna obala SAD-a, Srednja Amerika i središte Južne Amerike. Ista sudbina čeka i Madagaskar, Mozambik u Africi, Indiju i Pakistan u Aziji, a opustošene će biti i Indokina i Indonezija, Narančastom bojom su označena područja koja će postati nenaseljive pustinje, a tu je i cijeli Balkan, Austrija, Mađarska, Njemačka, Španjolska, Portugal, zapravo, cijela južna Europa. Karta predviđa da će rijeke presušiti, a na Alpama više neće biti snijega.

Područja označena crvenom bojom su ona koja će zbog razina mora biti potopljena. Predviđa se da će razina mora narasti čak dva metra zbog četiri stupnja više temperature. Na karti ne izgleda kao da je crvenog područja mnogo, no radi se o gusto naseljenim teritorijima. Svijetlozelena boja, pak, označava područja na kojima će biti moguć uzgoj hrane i osnivanje gradova. Tu se nalaze Antarktik, koji bi, prema predviđanjima, trebao postati gusto naseljen, uz njega će jedno od najnaseljenijih područja postati i Novi Zeland.

Na Sibiru i u Kanadi će padaline i visoke temperature stvoriti savršene uvjete za uzgoj hrane za većinu svijeta, dok će utočište za većinu stanovništva ponuditi Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i sjeverna Rusija.

Tamnozelena boja označava teritorij na kojem je moguće ponovno pošumljavanje, ali ni napuštena područna neće biti neiskoristiva. Ona, koja su označena zelenim točkama, bit će idealna za proizvodnju solarne energije, dok će ona označena crvenim točkama biti savršena za proizvodnju geotermalne energije. Na obalama Južne Amerike, Aljaske i sjevernog mora bit će ogromne vjetroelektrane, koje će proizvoditi ostatak potrebne energije za svijet.


Komentari