Američka agencija uz pomoć Deutche Telekoma prisluškivala RAZGOVORE U HRVATSKOJ i susjednim zemljama

Wikipedia

Tri godine je američka obavještajna agencija prisluškivala telefonske razgovore.

Obavještajna agencija NSA je uz pomoć njemačke obavještajne službe BND, te njemačkog teleoperatera Deutsche Telekoma od 2005. do 2008. godine testirala akciju prisluškivanja telefonskih razgovora u okviru tajne operacije Eikonal.  Njezin cilj je bio analiziranje i filtriranje sadržaja telefonskih razgovora civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma, a provjeravani su i razgovori vođeni iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.

Tu je informaciju izjavio u četvrtak u posebnoj emisiji slovenske televizijske postaje POP-TV zastupnik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilz koji je pokazao i tzv. “žutu listu” do koje je došao svojim kanalima, a navodni je dokaz da su se prisluškivali i obični građani.

Na”žutu listu”, popis koji je 2005. godine sastavila NSA, bilo je stavljeno 256 telefonskih linija predviđenih za prisluškivanje, kazao je Pilz. Dodao je da su se među ostalima pratile i tri telefonske linije iz Slovenije prema inozemstvu, ali i međunarodni telefonski pozivi iz Hrvatske, Srbije i BiH.

Autori emisije na slovenskoj televiziji tvrde kako će “žuta lista” podići mnogo prašine u regiji, pa i u Hrvatskoj, gdje su se u operaciji “Eikonal” pratile četiri međunarodne telefonske linije, one koje idu iz Zagreba do Rotterdama, Stockholma, Kiste (Švedska) i Bruxellesa.


Amerikancima za prisluškivanje nisu bile u Europi nisu bile zanimljive jedino Estonija, Litva i Malta, tvrdi Pilz, a svi razgovori praćeni u Europi su analizirani i filtrirani radi traženja obavještajnih podataka, traženjem karakterističnih riječi kao što su “terorizam”, “bomba” i slično.

Navodno su američkim obavještajcima bili zanimljivi i osobni podaci nekih ljudi, te njihovi telefonski, bankovni i porezni brojevi.

Obavještajnu je agenciju, navodi austrijski zastupnik Zelenih, zanimalo da ustanove koliko podataka o civilnom stanovništvu u operaciji mogu obuhvatiti i što se iz tih podataka može  zaključiti o potencijalnim terorističkim prijetnjama.

Telefonski su se razgovori uz pomoć Nijemaca preusmjeravali u Frankfurt, gdje su ih kopirali, a onda su slani u Pullach, u kojem je sjedište njemačke obavještajne službe BND. Na kraju su završavali u Aiblingu, gdje su ljudi iz američke agencije sve pozive analizirali, tvrde autori emisije.

Iz Telekoma Slovenije u svom su komentaru za emisiju naveli da im operacija o kojoj je govorio Pilz nije poznata, ali da svojim klijentima ni inače ne mogu garantirati tajnost razgovora u međunarodnom prometu.

Jedan bivši pripadnik slovenske obavještajne zajednice iz vremena kad se operacija Eikonal odvijala kazao je da za nju nikad nije čuo, no da ga otkrića o prisluškivanju nisu iznenadila, piše Dalje.com.

Komentari

loading...
-->