‘ŠVICARSKI’ MODEL NA ČEKANJU?! Dolenec otkrila do kada bi mogla potrajati odgoda, a sindikat Čistoće upozorava na ovaj problem!

Kante za otpad (Foto: Cropix)

‘Švicarski model’ odvoza otpada ipak će morati pričekati. Iako je početak ambiciozno najavljen za 1. srpanj, taj datum zasad pada u vodu. Realizacija novog modela pokazala se puno izazovnijom od očekivanog. Problem su posebne vrećice, treba i izgraditi nova spremišta i još štošta toga.

“Moguće je da 1. srpnja nije sve spremno i u tom slučaju, ako se i odgodi, radi se o nekoj manjoj odgodi mjesec ili dva maksimalno. Nismo o tome još donijeli odluku”, izjavila je za HRT zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Glavni sindikalni povjerenik SSKH – Čistoća Zagreb Zdravko Stoilković upozorava na jedan važan problem. Naime, tvrdi da ako se vrećice za otpad budu prodavale u trgovačkim centrima, prijeti im bankrot.

“Naravno oni žele maržu, oni će naplatiti skladišni prostor, oni će naplatiti policu, to će onda biti velika cijena za vrećice , a tu će Čistoća sigurno gubiti prihod”, smatra Stoilković.

Da je novi model neodrživ, upozorava i oporba.

“Samo je pitanje na koju će stranu ta cijena ići, odnosno tko će tu cijenu plaćati, hoće li ju plaćati Čistoća koja tu cijenu ne može podnijeti ili će plaćati građani koji zasigurno s takvom odlukom neće biti zadovoljni”, smatra HDZ-ov zastupnik u Skupštini Mislav Herman.

Pa čak i koalicijski partner gradske vlasti SDP, misli da grad nije spreman za provedbu odluku od 1. srpnja te najavljuju razgovor s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Podsjetimo, prema novom modelu odvoza otpada, dodatni iznos plaćat će se po količini odloženih vrećica s miješanim komunalnim otpadom, odnosno četiri kune za svaku gradsku vrećicu od 20 litara i osam kuna za onu od 40 litara. Fiksni dio cijene iznosit će 45 kuna. Pomoću ovog modela, cilj je da se građane potakne na razdvajanje otpada, a što će od toga na kraju biti, doznat ćemo uskoro.

Komentari